8 tips voor het kiezen van je volgende boek

8 tips voor het kiezen van je volgende boek


Zoveel goede boeken en zo weinig tijd. Hoe kies je een goed boek uit? Persoonlijk heb ik altijd wel een stapeltje met boeken dat ik nog moet lezen. Daarnaast is kiezen niet echt mijn favoriete bezigheid. Ik heb al moeite met een zak chips uitkiezen in de supermarkt, laat staan dat ik het gemakkelijk vind om een boek uit te kiezen. Om wat licht in de duisternis te scheppen, een nieuwe kijk op een eeuwenoude vraag te bieden, een volledig nieuwe manier van kiezen… 8 tips voor het kiezen van je volgende boek.

1-read

1. Vraag het je vrienden

Ja, je weet wel wie. Er is altijd wel iemand in de kennissen- of vriendenkring of wellicht in je online netwerk, die interessante boeken leest. Misschien zelfs wel boeken waarvan jij denkt, daar moet ik maar niet aan beginnen. Geef het een kans. Vraag het anders eens aan iemand op je werk of aan die ene collega waar je (nog) niet zo goed contact mee hebt. Wie weet wat het voor mooie boekentip oplevert. Zo vragen wij aan al onze nieuwe volgers op Twitter wat hun favoriete boek is en waarom. Dat levert enorm leuke boeken op en vaak ook nog eens een leuk gesprek.

2. De boekkiezer

Op de website van de bibliotheek hebben ze iets heel gaafs. De boekkiezer. Alleen al het feit dat ze gekozen hebben voor een Nederlandse titel is al lovenswaardig. Maar dat je hier, door een aantal schuifjes te bedienen, een boek uit kunt kiezen is natuurlijk het allergaafst. Je kunt gewoon de schuif tussen bijvoorbeeld ‘vrolijk’ en ‘verdrietig’ heen en weer schuiven en de boeken die passend zijn worden direct getoond.

(Er is ook boekenzoeker.org, dat is voor de jongeren tussen de 0 en 18. Misschien dat er binnenkort thuis iemand is die een spreekbeurt, boekenbeurt of boekverslag heeft en hier wat aan heeft?)

3. Zoek een boek

Op zoekeenboek.nl kun je zoeken op isbn, titel, auteur en op onderwerp. Laat je eens verrassen en zoek op een onderwerp dat je interesseert. Je kunt ook lekker door de themapagina’s struinen om een boek te kiezen.

4. Zoek op de laatste titel die je gelezen hebt

Zoek door middel van de laatste titel die je gelezen hebt op bookseer.com. Geef de titel in van het boek dat je (met plezier) gelezen hebt en zie direct welke titels op het ingegeven boek lijken. Let wel op, deze site is niet Nederlands.

2-inspire

5. Ruil gewoon een boek

Waarom niet jouw gelezen boek te ruil aanbieden? En maar zien wat ervoor terug komt. Dan hoef je helemaal niet te kiezen, maar kun je gewoon aannemen wat je aangeboden krijgt via Ruilboek.nl. Je moet immers een gegeven paard niet in de bek kijken. Ik vind het een tof idee.

6. Bookcrossing

De keuze wordt al minder heftig als je bij Bookcrossing Nederland gaat kijken. Bookcrossing is een super gaaf concept. In kroegen, in leeg staande panden, noem maar op, je kunt het zo gek niet bedenken of er worden boeken voor het meenemen neergelegd. Meld je aan en je bent klaar om boeken achter te laten in het openbaar. En wie weet kom je ook boeken van anderen tegen. Met 111 ‘Officiële BookCrossing Zones’ (OBCZ) in Nederland is de kans aanwezig dat ook bij jou in de buurt boeken te vinden zijn.

7. Luister naar de crowd

Bij Good reads en de Nederlandse versie Hebban krijg je tips op jouw smaak afgepast aan de hand van eenieder die de moeite heeft genomen een boek te beoordelen met sterren. Een heel gaaf concept. Heel visueel, mooie layouts en super veel boeken, die gewaardeerd zijn met de wijsheid van de crowd.

3-imagine

8. Wij van WC eend

Natuurlijk kun je bij ons ook een mooie keuze maken. Het spreekt voor zich dat je bij Boekiewoogie.nl op het beste adres bent om boeken te ontdekken. Ik wind er geen doekjes om, ik maak reclame. Ik zeg het eerlijk, ik geloof in Boekiewoogie en ik weet zeker dat als je een kijkje neemt, dan zul je het zelf ook zien. De visuele recensies zijn nog nooit eerder vertoond en je weet binnen een minuut of een boek bij je past of niet.

Als je nu nog geen goed boek kunt vinden weten wij het ook niet meer. Veel leesplezier in je nieuwe boek.

Alle afbeeldingen die ik gebruikt heb bij deze blog heb ik gebruikt van Luciana Frigerio. Op haar Etsy-pagina kun je haar werken aanschaffen of zelfs custom laten maken.


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.