Als boeken teleurstellen…

Als boeken teleurstellen…


Wij van Boekiewoogie zijn absolute boekenliefhebbers. We genieten met volle teugen van de woorden die ons meenemen naar andere werelden. We lezen de gedachten van fictieve en non-fictieve personages en we leven mee met de gebeurtenissen die hen vormen gedurende het verhaal. Schrijvers zijn onze helden, want ze brengen magie tot leven.

En tegelijkertijd… schrijvers zijn ook mensen. Soms slaan ze de plank mis. Soms schrijven ze een verhaal, dat een beetje voelt als verraad. Een beetje als een goochelaar die zijn truc uitlegt. De magie is direct weg en je wilt enkel naar het boek roepen: ‘waarom?!’

Danielle Steel is alom geprezen voor de liefdesverhalen die zij zo meeslepend op papier weet te krijgen. En toch viel het boek ‘Zussen’ zo slecht bij een kennis van mij, dat ze het boek dat ik haar geleend had, na een vijftig bladzijden weer terug gaf met als commentaar: “Iedereen is zooooo perfect! Ik wil kotsen!”
Ik heb het boek direct maar aan de kant gelegd. Ik weet het… het zou voor dit blog misschien wel goed geweest zijn om het wel te hebben gelezen. En toch, als je iemand een vies gezicht ziet trekken bij het nemen van een onbekend hapje, dan ben je zelf ook niet geneigd ervan te gaan ‘snoepen’.

Zelf heb ik een aantal jaren geleden het boek ‘Liefs, Greg en Lauren’ gelezen van Greg Manning. Het was een worsteling, maar ik wilde het boek uitlezen, om zeker te zijn dat mijn mening (die in feite in de eerste hoofdstukken al was gevormd) een eerlijke was. Voor mijn gevoel was het nooit de bedoeling geweest dat de woorden van Greg gepubliceerd zouden worden. Het waren emails gericht aan zijn familie en vrienden na de aanslagen op 11 september 2001. Ze vertelden het verhaal van Greg’s vrouw, Lauren, die door de aanslagen zeer ernstig verbrand was. Er was weinig kans dat ze het zou overleven. Ik verwachtte een verhaal van verdriet, shock en immense kracht, maar kreeg een opsomming van feiten. Ik werd nergens echt meegenomen in het verhaal en dat nekte dit boek.

Soms waagt een auteur zich aan een nieuw genre, wat ontzettend veel kritiek teweeg kan brengen. Zo ook bij J.K. Rowling, wereldberoemd geworden door de Harry Potter serie. Zij waagde zich aan een roman, wat door velen werd bestempeld als saai, langdradig, ingewikkeld en geen diepgang. Is dat helemaal eerlijk? Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Liefhebbers van Harry Potter willen wellicht meer van diezelfde magie, en tegelijkertijd kan het ook gewoon zijn dat haar boek ‘een goede raad’ gewoon echt ernaast zat.

Het doet er eigenlijk ook niet zoveel toe. Iedereen heeft recht op z’n eigen mening, en het mooie is dat voor de vele kritieken er vaak evenveel lovende reacties zijn. Er is geen één boek dat alleen maar lovende kritieken kreeg en er is geen één boek dat alleen maar slechte reactie kreeg.

Natuurlijk begrijpen wij dat schrijvers liever zoveel mogelijk sterren krijgen voor hun werk. En dan is het ook fijn om te weten dat wij van Boekiewoogie nauwelijks slechts 1 ster geven op de boeken die wij recenseren. Van de inmiddels 236 gepubliceerde recensies, hebben slechts 3 boeken maar 1 ster gekregen (en daarbij maar liefst 36 die de maximale score van 5 sterren krijgen).

Wij lezen alles. Van romans tot aan thrillers, en van autobiografieën tot aan kinderboeken. Zoals we al zeiden… wij houden van boeken. Ook al stellen ze ons soms teleur. Ze herinneren ons aan onszelf. Niemand is immers perfect. 😉

Categories

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.