Als lezen even teveel is…

Als lezen even teveel is…


Soms heb je even teveel aan je hoofd. Het kiezen van een boek, je aandacht houden bij de woorden; het kan best wel eens lastig zijn.

Gelukkig hoef je niet altijd te lezen als je graag meegenomen wordt in een andere wereld, of een ander leven. Stef schreef eerder al over de optie van luisterboeken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een boekverfilming.

Iedereen kent inmiddels wel – en heeft zijn/haar eigen mening over – de verfilmingen van Lord of the Rings, Harry Potter en de Hongerspelen. Ik wil jullie echter laten kennismaken met wat minder bekende, maar desalniettemin leuke, spannende én interessante alternatieven.

Inkheart (Hart van Inkt – Cornelia Funke)

Deze magische verfilming is een heerlijke familiefilm, vol avontuur en feelgood momenten.

Meggie is dol op verhalen en op boeken, net als haar vader Mo. Toch heeft Mo nooit iets willen voorlezen, in al die lange jaren sinds Meggies moeder op een raadselachtige manier verdween. Op een nacht klopt er een vreemd figuur bij ze aan. Hij komt ze waarschuwen voor een nietsontziende schurk die achter Mo aan zit, en achter een bijzonder boek dat Mo in handen heeft: Hart van Inkt. Nu moet Mo zijn dochter wel zijn grote geheim vertellen, en haar uitleggen waarom hij nooit meer wil voorlezen.

Zie de trailer hier.

Nerve  (Nerve – Jeanne Ryan)

Vey meldt zich aan om mee te spelen in NERVE, een spel dat online live wordt uitgezonden. Alles draait bij NERVE om durven en je grenzen verleggen. In het begin is het spel geweldig: Vey leert de woest aantrekkelijke Ian kennen en samen krijgen ze veel fans die hen aanmoedigen om steeds riskantere uitdagingen aan te gaan, waarbij steeds meer te winnen valt. Maar dan krijgt het spel een dramatische wending, en het is alles of niets voor Vey.

Oké, ik ben betrapt… ik heb deze film nog niet gezien, maar dat wordt zeker deze week! De trailer zegt genoeg over waarom.

The boy in the striped pyjamas (De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne)

De 9-jarige Bruno wordt weggehouden van de waarheid. Zijn vader is een Nazi. Het enige dat Bruno weet, is dat hij zijn fijne leven achter moest laten in Berlijn voor zijn vaders nieuwe baan. Hij komt te wonen in een verlaten omgeving, waar niets te doen is, en hij niemand heeft om mee te spelen. Dan ontmoet hij Shmuel, een jongen die achter een heg van prikkeldraad woont, en altijd in zijn pyama loopt.

Deze film had mij in tranen. Ik ben zelf geen fan van oorlogsboeken of –films, maar voor deze maak ik een uitzondering. Het verhaal maakt duidelijk dat we allemaal mensen zijn, dat we allemaal zondig zijn, en dat we allemaal te maken krijgen met pijn, verdriet en verlies. Niemand ontkomt eraan.

De trailer zie je hier.

It (Het – Stephen King)

In It brengt een achtentwintig jaar oude belofte zeven volwassenen terug naar Derry, Maine. Hier vochten ze als tieners tegen de clown Pennywise die het voorzien had op jonge kinderen.

Omdat ze niet zeker wisten of ze het monster definitief hadden verjaagd, beloofden ze terug te keren als Pennywise weer van zich liet horen. Nu er opnieuw kinderen worden ontvoerd en vermoord in Derry is het tijd om terug te gaan naar hun geboortestad om de demon die loert vanuit het riool eens en voor altijd uit te schakelen.

Het boek telt 1152 bladzijden, en als echte die-hard Stephen King-fan zou je deze natuurlijk gelezen moeten hebben, maar er zijn ook twee andere opties. De eerste is de vierdelige mini-serie uit de jaren negentig. Deze serie heeft mij in mijn jeugd best doen schrikken, maar laat veel over aan de verbeelding. Hoewel ik nog altijd niet blij wordt van doucheputjes of clowns, is deze drie uur durende film nergens echt eng. De tweede opties is sinds deze maand beschikbaar: de film It is opnieuw verfilmd, dit keer met een aanzienlijk engere Pennywise en scenes die niets tot de verbeelding over laten… Als je het aan durft, kijk dan de trailer.

Confessions of a shopaholic (Bekentenissen van een shopaholic – Sophie Kinsella)

Hoofdpersoon is Rebecca (Becky) Bloomwood, een jonge journaliste die worstelt met carrière, liefdesleven en haar koopverslaving. Als ze met vriend Luke naar New York gaat, blijft ze ook daar doorgaan met kopen omdat ‘Amerikaans geld geen echt geld is’. Voor ze het weet heeft ze weer enorme schulden, krijgt ze ontslag en verbreekt haar vriend de relatie… Maar Becky vindt altijd overal een oplossing voor, ook al brengt het haar weer in nieuwe problemen…

Persoonlijk vind ik Sophie Kinsella een fantastische schrijfster. Haar boek ‘Aanpakken!’ is niet voor niets één van mijn all time favorieten. Ook onze recensent Coby vond het boek ‘Wedding Night’ van Sophie Kinsella een must-read. De verfilming van Bekentenissen van een shopaholic maakt duidelijk dat ook lichte kost voor meer dan genoeg entertainment zorgt. Kijk zelf maar.

Everything, everything (Alles wat je lief is – Nicola Yoon)

Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg…

Everything, Everything gaat over het verlangen naar het onbereikbare, en over alles wat we op het spel zetten voor de liefde. Eén van de nieuwste verfilmingen in dit rijtje en eentje die hoog op mijn nog-te-kijken-lijstje staat. Geniet van de trailer hier.

VEEL KIJKPLEZIER!

Categories

+ Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.