Lees eens iets anders, lees een stripboek

Lees eens iets anders, lees een stripboek


Dupuis, een van de bekendste stripboek-uitgevers van België heeft een heel bijzondere reeks stripboeken. Ik heb het over een serie die ‘Vrije vlucht’ heet. De beste auteurs van het moment krijgen hier een podium. Sommige stripboeken staan op zichzelf, anderen zijn een tweeluik of een trilogie.

In 2013, toen de serie 25 jaar bestond heeft de stripspeciaalzaak, een Belgische stripwebsite, een verkiezing gehouden. Van de toen 93 titels werden er 92 genomineerd. Vergis u niet boekenliefhebbers, striptekenaars zijn vaak kunstenaars. Hun verhalen, soms door anderen geschreven, zijn meer dan eens weergaloos. Laat u eens verleiden en probeer een stripboek van een ander genre/kaliber dan Donald Duck of Suske en Wiske.
Hieronder ‘vrije vlucht’ in vogelvlucht, tien van de meest prachtige exemplaren uit deze reeks kunstwerken.

2-le-page1. Hermann / Van Hamme – De Bloedbruiloft (ISBN : 9789031422289)

De bloedbruiloft is de naschok van een ontmoeting tussen twee giganten uit de stripwereld. Van Hamme bedacht het scenario, Hermann leverde het tekenwerk. Ze huwen. Dit wordt de mooiste dag van hun leven. Maar dan is er die met garnalen gevulde tomaat.
Helaas kan niemand de farce waarderen en in een maalstroom van schoten, tranen, bloed en gekrijs draait de trouwpartij uit op een bloedbruiloft. Haat is dodelijk voor liefde en de dood is niet kieskeurig. Eens te meer wordt duidelijk dat, als de mens niet zo’n kalf was geweest, het leven er op deze planeet anders uit zou zien.

1-de-bloedbruiloft2. Emmanuêl Lepage – Muchacho deel 1 (ISBN : 9031425982)

De tekst op de cover luid als volgt: “Gabriël! Je moet de PASSIE schilderen! Denk aan Jezus, de man die opstond tegen de bezetter en zijn meelopers… Denk aan de hitte, het bloed en het zweet die hem in de ogen druppelen, de last op zijn schouder… Hij strompelt, maar vervuld van een innerlijk licht dat hem overeind houdt ondanks de vernedering! Denk je niet dat je daarmee deze boeren meer aanspreekt dan met afgezaagde composities, gekunstelde bewegingen, en die extatische mummies waar de kerken vol mee hangen? Het licht zit niet in de gouden tinten van een aureool!
De schilders die jij zo bewondert, die Onze Heer en zijn heiligen gestalte hebben gegeven, vonden hun modellen bij de hoeren die ze bezochten, bij de verjaagde boeren, bij de boeven. Je moet schilderen wat onder de oppervlakte ligt, snap je?

Passie voor de kunst, passie voor de revolutie, passie voor de liefde… In Muchacho, een verhaal in twee delen waarvan dit het eerste is, draait alles om passie. Het ontzettend ingewikkelde en erg bewogen leven van een jonge schilder-seminarist wordt door Emmanuel Lepage op een royale en rebelse manier in beeld gebracht.

3-missie3. Hermann – Missie Vandisandi 2 (ISBN : 9789031414352)

– Waarom jij tegen hek duwen? Jij niet kunnen lezen?
‘Gesloten!’… Jij hier geen chef meer zijn, nu!
– Allemachtig, Missié Karl! Missié Vandisandi!
Nu bril dragen? Ik ben Séraphin van plantage in Mawembe. Aaah, Missié Karl!
– Van paria werd ik ineens een ‘z’ami’.
Séraphin was een van mijn boys die plotseling opdaagde uit een lang verleden…

Net zoals je in een roman tussen de regels door kunt lezen, moet je in dit verhaal tussen de plaatjes kijken. Dit is geen verhaal voor luie of snel afgeleide lezers die bij het handje genomen willen worden. Missié Vandisandi heeft de soms ludieke en verwarrende, maar veel vaker de beangstigende kenmerken van een doolhof. Hermann neemt de lezer ernstig en beschouwt hem als een volwaardige en intelligente partner voor de ontdekkingstocht van zijn verhaal.

4-le-tour-de-valse4. Pellejero / Lapiere – De Goelagwals (ISBN : 9789031426331)

In dit verhaal, het relaas van een gebroken familie uit de naoorlogse USSR, schetst Denis Lapière het gevoelige en pregnante portret van een vrouw die tot alles bereid is om haar “verdwenen” echtgenoot terug te vinden. Het is een aangrijpend liefdesverhaal dat een extra dimensie krijgt door de magistrale tekeningen van Ruben Pellejero.
Een indrukwekkend album.

5-een-moordenaar5. Servais – Een moordenaar die met vogels praat 2 (ISBN : 9031427462)

“Ik heb Goudhaantje wel gezien, daarstraks. Ik was in zijn hut, in de eikenboom. Er hingen veel nestkastjes. Die had je moeten zien! Er woonden vogels in. De wijfjes waren de eieren aan het uitbroeden en de mannetje vlogen met eten heen en weer. Ik heb ze kunnen observeren. Cool, hoor! En de man is zo zacht. Zo’n vogelliefhebber kan geen moordenaar zijn. Dat geloof ik niet. Ik weet zeker dat hij onschuldig veroordeeld is…”

Blaise Van Hoppen – Goudhaantje – is in de ogen van de inwoners de ‘moordenaar’, de ‘ander’, de ‘vreemdeling’. De man die in bomen leeft en met vogels praat. Alleen Camille denkt niet zo over Blaise. Net als hij is ze gepassioneerd door zwaluwen, mezen en roodborstjes. Zo groeit een hechte band tussen het meisje en de paria en die scheurt in het dorp oude wonden open.
Hoewel Jean-Claude Servais in dit tweede en laatste deel van Een moordenaar die met vogels praat het laffe gedrag van sommige mensen aanklaagt, blijft dit album een prachtig verhaal over liefde voor de natuur… en voor het leven.

6-een-wereld-zonder-kwaad6. Lepage / Sibran – Een wereld zonder kwaad (ISBN : 903142359)

Februari 1939. De jonge Franse linguïste Elaine Goldschmidt trekt naar Paraguay om er haar studie over het Guarani af te maken. Ze verblijft bij de Mbya-indianen en ontdekt er een aangeslagen en apathisch volk dat naar de dood toeleeft. Tot op een ochtend in het dorp heel opgewonden doet. De vrouwen pijnigen zich om hun ziel te reinigen, de maracas en de asurnen worden te voorschijn gehaald. Heeft dit iets te maken met de Karaï, de Godmens? Bestaat het land zonder kwaad, het mythische paradijs uit indiaanse legenden dan echt?

Verloren gewaande kathedralen, jezuïeten en immer nieuwe landschappen…
Een land zonder kwaad is een tocht door Zuid-Amerika van oost naar west, en een fabelachtige reis!
Soms tragisch, maar steeds weer fascinerend.

7-drie-grijze-haren7. Hausman / Yann – Drie grijze haren (ISBN : 9789031421725)

Een flamboyante geschiedenis vol mysterie en razernij.
Er was eens een koninkrijk waarvan de bewoners niet konden praten, want de boze koning Karalius had ze allemaal de tong laten uitrukken om zo een vreselijk en smadelijk geheim te bewaren. De roodharige Vaïva, wild en onschuldig en op de leeftijd dat de liefde een rol in haar leven gaat spelen, is aan dit wrede lot ontsnapt. Zij woont diep in de bossen van het koninkrijk. De lezer maakt via haar een reeks dramatische gebeurtenissen mee die – naar men zegt – zich zó lang geleden hebben afgespeeld, dat ze ons alleen door mondelinge overlevering konden bereiken.

8-spiegelingen8. Mangin / Malnati – Spiegelingen deel 2 (ISBN : 9789031432386)

Parijs in de nasleep van de oorlog. De jonge filmmaker Henri-Georges Clouzot werkt zich te pletter aan zijn zelfverklaarde magnum opus: het levensverhaal van … Honoré de Balzac! Hij jakkert zijn acteurs af. Vooral Suzy Delair, zijn levensgezellin, moet het ontgelden. Maar als hij de rushes van de opnames bekijkt, gaat hij pas helemaal over de rooie! In plaats van zijn eigen enscenering, blijken het beelden te zijn uit de coulissen van de filmset en uit zijn eigen, stormachtige liefdesleven! De film lijkt wel vervloekt …

De grootste filmmaker van zijn generatie of een harteloze tiran? Een thriller met een verrassende kijk op de figuur van Henri-Georges Clouzot, een van de sterren van de 7de kunst.

9-rode-tiaga9. Perriot / Halherbe – Rode Taiga (ISBN : 9789031429349)

– Je hebt te veel gepraat, Ferdynand. Ik had je gewaarschuwd. Nu wordt het vechten. Er zijn hier twee manieren om te overleven: slim zijn of mensen doden.
– Ik kan geen mensen doden.
– Dan kun je dus niets.

Transbajkalië, winter 1920. Ferdynand Ossendowski is op de vlucht en laat de herinnering aan de mooie Natasja achter zich. Hij zal de dood in de ogen zien, maar ook de vriendschap, als hij de krijger Djam Gordu leert kennen. Zijn kennis van wapens en van zielen helpt hem te overleven, want als de revolutie woedt, is het gevaarlijk toeven tussen rode garde en witte kozakken.
Voor scenarist Arnaud Malherbe en tekenaar Vincent Perriot is Rode Taiga hun eerste album. Voor de lezer een revelatie.

10-het-molitorzwembad10. Cailleaux / Bourhis – Het Molitorzwembad (ISBN : 9789031429929)

“Dit verhaal is helemaal waar.
Ik heb het zelf verzonnen.”
Boris Vian

Boris Vian was een hartpatiënt. Hij ging ervan uit dat zwemmen goed was voor zijn hart. Intussen hield hij ook zo lang mogelijk zijn adem in. Toen hij op 23 juni 1959 naar het Molitor zwembad trok, wist hij uiteraard niet dat hij nog maar een paar uren te leven had.
Hervé Bourhis vertelt over het leven van deze controversiële schrijver, dichter, ingenieur en jazztrompettist. Hij graaft in Vians verleden, zijn passies, zijn liefdes en zijn geluk.
De tekenstijl van Christian Cailleaux brengt op een tedere manier een fascinerend leven van net geen veertig jaar in beeld.


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.