Recensie: A.F.Th. van der Heijden – De ochtendgave

Recensie: A.F.Th. van der Heijden – De ochtendgave


Nijmegen, 10 juli 1672. In de vroege morgen na de eerste huwelijksnacht van Casper en Sara nemen de Franse troepen van Lodewijk XIV de stad in en verdwijnt de jonge bruid spoorloos. Casper begint een radeloze zoektocht. Zes jaar later raakt hij betrokken bij het moeizaam tot stand komen van de Vrede van Nijmegen en ontdekt hierbij dat zijn verdwenen vrouw een belangrijke rol speelt in het vredesproces.

ISBN: 9789 023 457 763 – De Bezige Bij – Aantal pagina’s: 296 – Historische roman


*****

4 van de 5 sterren — Joke


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘De Vrede van Nijmegen, een historische gebeurtenis waarachter een persoonlijk liefdesdrama schuilgaat, geschreven in prachtig beeldende taal.’

Hoofdpersonages

*****

Casper Sonmans, 21 jaar als hij in 1672 trouwt met Sara Stermont. Hij studeert in de tijd van de Franse inval rechtsgeleerdheid en geneeskunde. Hij werkt zich op als eerste secretaris van de vroedschap en heeft een belangrijke rol in het ontcijferen van geheime boodschappen.

Sara Stermont, bruid van Casper voor één nacht, kiest voor het vaderland in een dubieuze rol.
— Joke

Sfeer

*****

De sfeer van de zeventiende eeuw is duidelijk aanwezig met pruiken en hoeden, zegellak, een onthoofding, helse martelingen en intriges. Dit wordt ook versterkt door citaten uit het 17e eeuwse Nederlands die af en toe door de auteur gebruikt worden.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het is een genot om de mooie beeldende zinnen te lezen. Het eerste deel verloopt nogal traag, maar wordt ruimschoots goed gemaakt naarmate je verder leest.
— Joke

Passage uit het boek

Nog voor we de Grote Markt bereikt hadden, begonnen in de Stevenstoren de klokken te luiden. Sara kneep in mijn arm, en ik wist wat dat betekende. (“Ze beieren nog altijd ons refrein Casp, die bellen. Hoor je wel? Al vanaf dat je me hier als klein meisje in het stof zag hurken om een hondje aan te halen. Ze hebben ons bijna met doofheid geslagen toen we er vlak onder stonden en ze de Franse granaten probeerden te overstemmen. Met de Catharina als voorzanger hebben ze ons huwelijk ingezegend. De laatste keer dat we er samen naar luisterden, was ’s ochtends vroeg… na jouw wonderschone morgengaaf… toen ze alarm sloegen omdat de vijand ons geluk kwam verstoren. De verzadiging had jou de slaap gebracht. Maar door het open raam wisten ze je toch wel te bereiken. Je glimlachte in de kuil van het hoofdkussen. Ik heb misbruik gemaakt van hun machtige geluid om het gekraak van mijn vluchtende voeten te verhullen.”)

Leesvoorschrift

9-wijn-maan

Lekker op de bank met een knetterend haardvuur en een goed glas rode wijn.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

296 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.