Recensie: Genki Kawamura – Als katten van de wereld verdwijnen

Recensie: Genki Kawamura – Als katten van de wereld verdwijnen


De ik-persoon van het boek krijgt het slechte nieuws dat hij ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. ’s Avonds krijgt hij bezoek van iemand, die hij de Duivel noemt. En die doet hem een aanbod: laat iets verdwijnen en dan krijg je een dag extra om te leven. Na enig nadenken gaat hij in op het aanbod en in de loop van de week verdwijnen er steeds meer dingen van de aarde: telefoons, films, uurwerken …
Het is een bizarre week, waarin de ik-persoon steeds aan het denken wordt gezet over zijn sterfelijkheid, over zijn leven, over zijn voorbije relatie met zijn geliefde en over zijn relatie met zijn vader. Nog belangrijker is dat hij steeds weer overweegt hoe belangrijk bepaalde dingen in het leven zijn. Het blijkt dat je heel goed kunt leven als je iets mist, waarvan je niet eens weet dat je het mist. Niet de materiële dingen zijn het belangrijkst.

ISBN: 9789029093385 – Uitgeverij Meulenhoff Boekerij – Aantal pagina’s: 200 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een mooi en gevoelig boek over waar het in het leven echt om gaat.’

Hoofdpersonages

*****

Als katten van de wereld verdwijnen wordt verteld door een naamloze jonge man. Hij woont alleen, nou ja, hij woont samen met zijn kat Kool. Kool was de kat van zijn moeder, toen kat Kool vier jaar was, is de moeder van de hoofdpersoon overleden en de hoofdpersoon heeft Kool liefdevol geadopteerd. Kool is belangrijk op de achtergrond van het verhaal, hij is de spiegel van de verteller, Kool zet de verteller aan het denken over zijn beslissen.
Het derde belangrijke personage is de Duivel. De Duivel komt iedere dag langs met het voorstel iets nieuws te laten verdwijnen, zodat de verteller nog een dag extra te leven heeft. Het meest irritant van de Duivel vindt de verteller dat ze er hetzelfde uitzien, maar dat de Duivel zich totaal anders kleedt, in Hawaii-shirts en felle kleuren.
— Isolde

Sfeer

*****

Het verhaal kabbelt rustig voort, zonder veel actie of spannende gebeurtenissen. De terugblikken van de verteller op zijn leven zijn interessant en vertellen veel over zijn karakter. Kawamura maakt mooie beschrijvingen, waardoor je je een goede voorstelling van de omgeving kunt maken. Het verhaal speelt zich in Japan af, en wellicht is ook jouw eerste associatie eentje van grote steden met wolkenkrabbers en veel technologie. Als katten van de wereld verdwijnen speelt zich juist in een klein stadje af, totaal anders dan wat je kent van Tokio.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Kawamura schrijft mooi en zorgvuldig. De zinnen kloppen, de beschrijvingen zijn adequaat en veel passages zijn bijna poëtisch. Dit maakt van Als katten van de wereld verdwijnen een boek dat heel fijn is om te lezen. Het trekt je uit de dagelijkse hectiek en brengt je tot rust.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Wat zou een wereld zonder katten winnen en wat zou hij verliezen?
‘Mensen en katten leven al tienduizend jaar samen weet je. En als je lang genoeg met katten samen bent, ga je snappen dat de mensen niet de katten als huisdier houden, maar dat de katten gewoon de mensen van hun gezelschap gunnen.’
Ik dacht terug aan die uitspraak van mijn moeder.
Ik ging naast Kool liggen, die nog steeds opgerold lag te slapen, en bekeek zijn snuit. In zijn slaap was die snuit at te vredig. Zelfs in zijn dromen kon hij nooit vermoeden dat hij zou verdwijnen. Zo meteen zou hij me vertellen dat hij ‘wenste te eten’ of zo.’

Leesvoorschrift

Om echt te onthaasten kies je een rustige en stille plek om dit boek te lezen, bijvoorbeeld een bergwei ergens in de Alpen, of een bankje op een open plek in het bos.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

200 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.