Recensie: Isabel Allende – Bloemblad van zee

Recensie: Isabel Allende – Bloemblad van zee


Victor Dalmau is een jonge arts in opleiding als de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt. Hij helpt om de gewonde oorlogsslachtoffers te verzorgen. Aan het einde van de burgeroorlog vlucht hij naar Frankrijk, waar de vele Spaanse vluchtelingen totaal niet welkom zijn. Samen met Roser Bruguera, de vriendin van zijn overleden broer en hun baby Marcel, verlaat hij Frankrijk om een nieuw bestaan op te bouwen in Chili. Daar worden ze met open armen ontvangen. Hij slaagt er in om zijn artsendiploma te behalen en Chili lijkt hun veilige thuishaven te blijven voor de rest van hun leven.
Tot er ook in Chili een burgeroorlog uitbreekt. De dictatuur wordt gevestigd. Omdat Chili niet meer veilig is voor hen moeten ze hun nieuwe thuisland verlaten en opnieuw de kracht verzamelen om een nieuw leven op te bouwen.

ISBN: 9789028450103 – Uitgeverij Wereldbibliotheek – Aantal pagina’s: 301 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bloemblad van zee is een vlot geschreven, aangrijpend en confronterend boek.’

Hoofdpersonages

*****

Victor Dalmau studeert voor arts. Op het moment dat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt onderbreekt hij zijn studie om de soldaten die aan het front gewond raakten, te verzorgen.
Roser Bruguera is een meisje uit een arm gezin. De ouders van Victor nemen haar op in hun gezin. Ze is een zeer begaafde pianiste. Ze wordt verliefd op Guillem, de broer van Victor, en raakt zwanger. Nog voor het kind geboren wordt sterft haar geliefde aan het front.
Als ze Spanje moeten ontvluchten en de kans hebben om naar Chili gaan beslissen Victor en Roser om een verstandshuwelijk aan te gaan. Zo kan hij voor Roser en de baby zorgen.
— Marita

Sfeer

*****

Bloemblad van zee is een aangenaam boek om te lezen. Er is het schrille contrast tussen de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap, de zelfopoffering, de loyaliteit van een aantal personages enerzijds en de onmenselijke wreedheden die gebeuren in naam van de dictatuur anderzijds. Het boek blijft nazinderen omdat het gebaseerd is op historische feiten.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Isabel Allende slaagt er in om ons op een vlotte manier mee te nemen naar het verleden. Via de hoofdpersonages herinnert ze ons aan een belangrijk deel van de geschiedenis van Spanje en Chili.
— Marita

Passage uit het boek

‘‘Ik had je toch gezegd haar te vergeten, Victor!’ verweet ze hem die avond, toen ze alleen waren.
‘Ik kan het niet, Roser. Weet je nog hoe jij van Guillem hield? Hoe je nog steeds van hem houdt? Hetzelfde overkomt mij met Ofelia.’
‘En zij?’
‘Het is wederzijds. Ze weet dat we nooit openlijk samen kunnen zijn en accepteert dat.’
‘Hoelang denk je dat dat meisje het uithoudt in de rol van jouw geliefde? Ze heeft haar bevoorrechte leventje voor zich. Ze zou wel gek zijn om dat voor jou op te offeren. Ik zeg het je nogmaals, Victor, als dit uitkomt, trappen ze ons het land uit. Die mensen zijn heel machtig.’
‘Niemand zal het ooit weten.’
‘Alles komt vroeg of laat uit.’’

Leesvoorschrift

Op de sofa met een koffie en een reep chocolade erbij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

301 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.