Recensie: Jelle Brandt Corstius – As in tas

Recensie: Jelle Brandt Corstius – As in tas


Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Op 18 april 2014 stapte Jelle Brandt Corstius weer op zijn fiets, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer weinig van normale dingen (kinderen). Met in zijn fietstas een deel van de as fietst Brandt Corstius zestien dagen door Europa, legt 1620 kilometer af, ziet veertien verschillende campings tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit.

ISBN: 9789 082 410 631 – Das Mag Uitgevers – Aantal pagina’s: 150 – Roman


*****

4 van de 5 sterren — Kelly Heeren


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een persoonlijk reisverhaal over liefde, leven en de dood; een ode aan een overleden vader gebracht met ontroering en humor.’

Hoofdpersonages

*****

Met het omschrijven van de hoofdpersonages van As in tas zijn we snel klaar. Het boek is geschreven vanuit Jelle zelf, die met de as van zijn vader op de fiets stapt en een reis naar de Middellandse Zee maakt; per fiets. Op deze manier kan hij het verlies van zijn vader verwerken en zijn verdriet een plaats geven.
— Kelly Heeren

Sfeer

*****

Door de openhartige vertelling over zijn belevenissen tijdens deze reis krijg je een heel persoonlijke inkijk in het leven en het gevoel van Jelle Brandt Corstius. Ik voelde me zelfs een beetje een pottenkijker op momenten; er werden zulke intieme en gevoelige momenten omschreven dat je je soms als ‘buitenstaander’ niet helemaal op je gemak voelde. En dat bedoel ik dan op een positieve manier, dat wel. Dat compleet eerlijke en opene is juist wat dit boek zo sterk maakt.
— Kelly Heeren

Schrijfstijl

*****

Jelle Brandt Corstius neemt de lezer aan de hand tijdens zijn reis van Amsterdam naar Saintes-Maries-De-La-Mer, aan de Middellandse Zee – de plaats waar hij de as van zijn overleden vader uitstrooit. Elk hoofdstuk is een nieuwe stop tijdens zijn fietstocht, en elk hoofdstuk bevat eigen, unieke anekdotes over de band met zijn vader.
Jelle Brandt Corstius heeft een mooie manier gevonden om te delen wat hij over zijn vader, de wiskundige, columnist en taalfanaat Hugo Brandt Corstius kwijt wil. Deze honderdvijftig pagina’s zijn er om te koesteren.
— Kelly Heeren

Passage uit het boek

‘Hoeveel as wilt u eigenlijk meenemen?’ De dame achter de balie van De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam kijkt me nieuwsgierig aan. Daar heb ik nog niet over nagedacht. In mijn beleving zou er na verbranding een koffiekopje overblijven. Het bleek drieënhalve kilo te zijn, net zoveel als een gemiddelde baby bij de geboorte. Veel te veel voor mijn fietstocht naar de Middellandse Zee, waarvoor elke extra gram bagage er één te veel was. Mijn fiets stond buiten al klaar, de tassen puilden uit. Een windvlaag deed hem bijna omvallen.
‘Doe maar een koffiekopje,’ zeg ik.
‘Ik zal zien wat ik kan doen.’ De dame verdwijnt naar een kantoorachtige ruimte achter de balie waar mijn vader kennelijk in een laatje zit. Een andere wachtende knoopt een gesprekje met mij aan over Rusland. Dat ik op het punt sta om mijn vader in een koffiekopje te ontvangen is voor hem geen reden om mij niet aan te spreken. Ik hoop vurig dat de dame snel terug zal komen.
Ik had verwacht dat je spontaan langs kon komen om as op te halen. En dus was ik bepakt en bezakt van huis vertrokken en naar het crematorium gefietst. De sleutel had ik al aan de buren gegeven. Bij aankomst in het crematorium werd me gezegd dat ik een dag op voorhand een afspraak had moeten maken. De gedachte dat ik mijn reis een dag zou moeten uitstellen was onacceptabel. Nog nooit in mijn leven had ik zo de behoefte gehad om te vertrekken, onderweg te zijn.

Leesvoorschrift

22-zomers-wijn

Een perfect boek voor in de trein, voor onderweg, voor in de tuin – misschien zelfs op de fiets.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

150 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.