Recensie: Joanna Goodman – Het huis voor ongewenste meisjes

Recensie: Joanna Goodman – Het huis voor ongewenste meisjes


Deze roman speelt zich af in het Canada van de jaren ’50. Maggie wordt op haar vijftiende verliefd en raakt zwanger. Wanneer haar dochtertje Elodie geboren wordt, dwingen haar ouders haar af te staan tot adoptie. Elodie komt in een door nonnen gerund weeshuis terecht waar zij tot haar 5de jaar redelijk gelukkig is. Daar komt verandering in wanneer een nieuwe wet bepaalt dat psychiatrische ziekenhuizen voortaan meer subsidie ontvangen dan weeshuizen. De kerk die de weeshuizen runt verklaart de kinderen in haar zorg tot patiënt om dat geld op te strijken. De kinderen ontvangen geen scholing meer, maar worden ingezet als onbetaalde werkkrachten.
Maggie, in de veronderstelling dat haar dochtertje geadopteerd is, voelt in haar verdere leven het gemis en start een moeizame zoektocht.

ISBN: 9789026147982 – uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 333 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De oneerlijke strijd van een moeder en dochter om zichzelf, en elkaar, terug te vinden.’

Hoofdpersonages

*****

Maggie is de dochter van Hughes Larsson, een zaadhandelaar en een invloedrijke man binnen de boerengemeenschap in Quebec. Maggie kijkt tegen haar vader op en helpt hem al als jong meisje graag met het sorteren van zaden. Haar moeder is van Franse afkomst en heeft nooit de moeite genomen om Engels te leren. Thuis spreken ze Frans, maar Maggie gaat naar een Engelse school omdat haar vader Frans een inferieure taal vindt.
Maggie ontwikkelt zich in de loop van het verhaal van een meegaand meisje tot een strijdvaardige vrouw, die voor zichzelf kiest.

Gabriel is van Franse afkomst en woont met zijn twee zussen in een klein huisje naast Maggie. Zijn ouders en twee andere zussen zijn bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. In de zomer leven ze van de opbrengst van hun suikermais en aardbeien. ’s Winters werkt Gabriel in een fabriek in Montreal. Zij werken hard om het hoofd boven water te houden.

Elodie is de dochter van Maggie, afgestaan na haar geboorte en in een weeshuis geplaatst.
In het verhaal volg je haar al vanaf haar kleutertijd en dat schept een bepaalde band met haar.
— Joke

Sfeer

*****

De sfeer is verbazing over het oneerlijke en onmenselijke handelen van bepaalde personen.
Het maakt veel emoties los, vooral als het kleine onschuldige kinderen betreft.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het is een historisch verhaal waar je vanaf het begin door geboeid bent. Het is verdeeld in drie delen en elk tijdperk begint me een toepasselijke tekst die slaat op de gebeurtenissen in die jaren.
Ook de levens van moeder Maggie en dochter Elodie worden apart beschreven, en geeft hiermee een duidelijk beeld van de situatie.
— Joke

Passage uit het boek

Ze doet een stap naar hem toe en drukt hem een briefje van vijftig dollar in zijn hand. “Ik wil graag een donatie doen” zegt ze gespannen. “Alles wat u me kunt vertellen zou welkom zijn”
Hij aarzelt een moment en steekt het geld dan haastig in zijn zak. “Kom maar mee”
Maggie volgt hem naar binnen en staat verbaasd over de grimmige inrichting – het halfdonker, de havenloze meubels, de muffe lucht van schimmel – als ze naar een kantoortje lopen, ergens achterin. Hij trekt aan een koord en een kale lamp verlicht de smalle ruimte met houten archiefkasten aan weerskanten. Maggie’s blik glijdt over de kasten, en ze stelt zich de inhoud voor: de namen van baby’s, biologische ouders, adoptiegezinnen, geboortedata en –plaatsen, ziekenhuisdossiers, geboortebewijzen. En dat alles ontoegankelijk voor de mensen die er juist het meest bij betrokken zijn.

Leesvoorschrift

Lees dit boek lekker op de bank of heerlijk lui in bed en zorg dat je niet gestoord wordt. Zet een flinke pot thee en laat je emoties af en toe gaan.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

333 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.