Recensie: Jos van Kan – Verre Vader

Recensie: Jos van Kan – Verre Vader


Battambang. Dat is zijn eindbestemming. Sep, die zijn laatste levensjaren doorbrengt in Cambodja, moet een beslissing nemen die alles op scherp zet: zijn bestaan in Battambang, zijn band met de mensen die hij er heeft leren kennen, zijn herinneringen aan Nederland. De inktzwarte geschiedenis van Cambodja staat in Verre vader naast het persoonlijke Nederlandse verhaal van de hoofdpersoon, een vader die zijn zoon is kwijtgeraakt en niet weet hoe hij daar mee moet leren leven. Verre vader is een indringende, fijnzinnige roman over het nemen van verantwoordelijkheid, over berusting en opstandigheid.

ISBN: 9789 046 820 520 – Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 240 – Roman


*****

4 van de 5 sterren — Tim


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

Een aangrijpend boek, een vloeiende vertelling van het bewogen levensverhaal van Sep.’

Hoofdpersonages

*****

Sep is een ‘beschadigde’ man met principes. Hij beleeft zijn oude dag in Cambodja nadat hij daar jaren als leerkracht heeft gewerkt. Hij raakt bevriend met twee weesjongens die niets hebben, maar iedere dag kokosnoten verkopen. Hij geeft ze eten en zij geven hem gezelschap. Sep komt over als een zeer opgeruimde aangename man. Je weet vanaf bladzijde een dat er een geschiedenis schuil gaat achter deze man die je stukje bij beetje leert kennen.
— Tim

Sfeer

*****

De sfeer in het boek is vanaf zin een raak. Het hete, klamme klimaat, de schommelstoel op de veranda, de krekels in het hoge gras. Je gaat er bijna langzamer van lezen. Toch gebeurt er genoeg in het boek waardoor het lekker vlot doorleest.
— Tim

Schrijfstijl

*****

Het boek is zorgvuldig geschreven met precies genoeg woorden, niet te beschrijvend en niet te oppervlakkig. Je bent vanaf het begin geboeid en zal dit blijven tot de laatste bladzijde.
— Tim

Passage uit het boek

Op het laatst bleef zijn vaders mond wijd openstaan. Zoals een vis die snakkend lucht probeert te happen. Langzaam werd het stiller. Sep ademde met zijn vader mee. De pauzes voor iedere nieuwe inademing werden onwaarschijnlijk lang. Tot het helemaal voorbij was en Sep in zijn eentje verder ademende.

Leesvoorschrift

zomer-witte-wijn

Dit boek lees je in een schommelstoel op een veranda terwijl de krekels je bemoedigend toezingen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

40%

60%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.