Recensie: Kathryn Hughes – De brief

Recensie: Kathryn Hughes – De brief


1973. Tina Craig werkt zo veel mogelijk om haar gewelddadige man te kunnen verlaten. Tijdens haar werk in een liefdadigheidswinkel vindt ze in de zak van een tweedehands jas een brief, in een verzegelde en ongefrankeerde envelop. Tina opent de envelop en leest de brief – een beslissing die haar leven voor altijd zal veranderen…

1939. Billy Stirling weet dat hij zich als een idioot heeft gedragen, maar hij hoopt dat hij de zaken recht kan zetten. Hij schrijft een brief in de hoop zijn toekomst te kunnen veranderen. Dat lukt – op meer manieren dan hij zich ooit had kunnen voorstellen…

ISBN: 9789044355086 – The House of Books – Aantal pagina’s: 315 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Prachtige roman over twee liefdesverhalen die door de jaren heen per toeval samenkomen.’

Hoofdpersonages

*****

Chrissie is de dochter van een huisarts en een vroedvrouw en leeft een rustig leven in een dorpje. Op een dag ontmoet ze Billy en ze zijn op slag verliefd. De vader van Chrissie maakt het het stel niet gemakkelijk omdat hij vanaf het eerste moment een hekel heeft aan Billy. Wanneer Chrissie onverwacht zwanger wordt van Billy slaat het noodlot toe. Billy is zo geschrokken van het nieuws dat hij haar verlaat. Haar vader ziet zijn kans en verstoort de relatie tussen Billy en Chrissie en stuurt haar naar haar tante in Ierland om daar te bevallen. De twee zien en spreken elkaar niet meer en dit doet beide veel verdriet.
Tina werkt in een liefdadigheidswinkel en woont samen met Rick. Ze is niet gelukkig met hem, want hij heeft een drankprobleem en mishandelt haar regelmatig. Ze probeert te ontsnappen, maar valt toch weer voor hem en gaat terug naar hem. Wanneer ze tijdens haar werk een brief ontdekt in een gedoneerd jasje, slaat de nieuwsgierigheid bij haar toe. Wie is de afzender van de brief en wie had de ontvanger moeten zijn? Ze gaat op zoektocht en komt achter een wel heel bijzonder verhaal.
— Kaylee

Sfeer

*****

De brief weet je vanaf het eerste moment te grijpen en is in staat je niet meer los te laten. Als lezer ben je in het begin wat verward door de twee verhaallijnen, maar tegelijkertijd ook heel nieuwsgierig. Je leert beide hoofdpersonen en hun lastige situaties beter kennen en vraagt jezelf steeds meer af wat ze met elkaar te maken hebben.
Er worden in het boek emotionele onderwerpen in beschreven, zoals mishandeling en verstoting door familie. Een verhaallijn speelt zich ook af tijdens het begin van de oorlog en dit wekt veel respect op voor de manier waarop toen geleefd werd.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Kathryn Hughes beschrijft het verhaal vanuit twee tijden, 1973 en 1939. Als lezer is dit niet verwarrend want de verhaallijnen zijn heel duidelijk gescheiden. Op het einde komen deze heel mooi en verrassend samen. Het verhaal leest in zijn geheel ontzettend fijn weg door de boeiende schrijfstijl.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘‘Henry, ik ben thuis.’ Ze wendde zich tot Tina. ‘Ja, hij is mijn man. Wat kan ik voor je doen?’ ‘Uw man heeft mijn vraag al beantwoord. Ik ben op zoek naar iemand, maar als u hier al vijftig jaar woont heb ik blijkbaar het verkeerde adres.’ De ogen van de oude dame traanden van de kou, ze pakte een zakdoek om ze af te vegen. ‘Wie zoek je?’ ‘Zoals ik net al zei, heeft uw man gezegd dat hij hem niet kent.’ ‘Hoe heet hij?’ drong de oude dame aan. Tina keek in de ogen van haar volhardende ondervraagster. ‘Ik weet alleen zijn voornaam… Billy’.
De perkamenten handen van de oude dame klemden zich om het handvat van haar boodschappenwagentje. Langzaam liet ze één hand los en stak die naar Tina uit. ‘Alice Sterling, aangenaam.’’

Leesvoorschrift

Dit boek leest goed weg tijdens een donkere winteravond. Maak voor jezelf een grote kop warme chocolademelk en nestel je in een lekkere stoel.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

65%

35%

Hoe dik is de pil?

315 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.