Recensie: Lisa Genova – Still Alice

Recensie: Lisa Genova – Still Alice


Alice is bijna vijftig en leidt een druk leven als wetenschapper wanneer ze de diagnose vroege alzheimer krijgt. Haar leven verandert drastisch: ze verliest haar carrière en de regie over haar eigen wereld. Haar plan om haar man en kinderen niet tot last te worden en op tijd afscheid te nemen, verdwijnt uit haar geheugen. En Alice blijft achter, zonder haar herinneringen aan het verleden, zonder hoop voor de toekomst. Ze leeft in een heden dat soms even mooi maar meestal verwarrend en zelfs angstaanjagend is.

ISBN: 9781 498 384 29 – Simon & Schuster – Aantal pagina’s: 327 – Roman


*****

4 van de 5 sterren — Marit


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Een sterk geschreven verhaal waarin een gewaardeerde en succesvolle Harvard professor door een vorm van de ongenadige ziekte Alzheimer op jonge leeftijd zichzelf steeds meer kwijtraakt.’

Hoofdpersonages

*****

Alice is een intelligente vrouw met veel doorzettingskracht die in de bloei van haar professionele carrière zit. Als professor in cognitieve psychologie weet ze hoe belangrijk haar hersenen zijn. Zodra ze niet meer op woorden kan komen tijdens het geven van colleges en verdwaalt tijdens het hardlopen in haar eigen buurt, weet ze dat diezelfde hersenen haar langzaam maar zeker in de steek zullen laten.
— Marit

Sfeer

*****

Naarmate het boek vordert, voel je de groeiende onmacht die Alice ervaart. Dit gaat gepaard met angst, agressie, en uiteindelijk acceptatie. De ontwikkelingen die volgen zijn pijnlijk, beschamend, maar ook liefdevol en grappig. Ondanks het zware onderwerp is het geen overwegend zielig verhaal en brengt Genova het met een lach en een traan.
— Marit

Schrijfstijl

*****

De lezer volgt het gezin vanaf het moment dat Alice de eerste symptomen van de ziekte begint te vertonen. Het voelt alsof we tijdelijk een deel uit mogen maken van het gezin. Hierdoor komt elke tegenslag rauw op je dak vallen, en worden overwinningen gevierd. Het boek leest vlot weg en verveelt geen moment.
— Marit

Passage uit het boek

“‘I know what I’m looking for, my brain just can’t get to it. It’s like if you decided you wanted that glass of water, only your hand won’t pick it up. You ask it nicely, you threaten it, but it just won’t budge. You might finally get it to move, but then you grab