Recensie: Lucia van den Brink – Niemand zoals hij

Recensie: Lucia van den Brink – Niemand zoals hij


Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze opeens pakketjes van hem ontvangt, met post-its, kraanvogels van origami en dagboekfragmenten. Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij was gediagnosticeerd met de ongeneeslijke spierziekte ALS. Hij weet dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij probeert er het beste van te maken en gaat een karatetraining volgen bij zijn vriend Yamada in Japan. Terwijl zijn lichaam hem steeds meer in de steek laat, schrijft hij in zijn dagboek. Renke verliest haar baan en heeft tijd. Ze besluit naar Japan af te reizen om haar opa echt te leren kennen. In Nederland had ze een baan, maar ze was vooral voortdurend alles wat ze deed op social media en haar blog aan het delen. Tijdens haar reis komt ze er echter achter dat je niet altijd alles kunt en wilt delen.

ISBN: 9789026347573 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 245 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtige debuutroman van Lucia van de Brink over familie en verlies, onzekerheid en eenzaamheid tegen de achtergrond van een fascinerend Japan.’

Hoofdpersonages

*****

Niemand zoals hij gaat primair over Renke. Als ze onverwacht post krijgt van haar opa vanuit Japan wordt ze nieuwsgierig naar hem en vertrekt naar Japan om hem beter te leren kennen. Renke komt tijdens de reis naar Japan zichzelf tegen en vindt uit dat een online leven zijn beperkingen kent.
Maar ook opa Pieter, Pieter-san zoals zijn Japanse vriend Yamada hem noemt, heeft een hoofdrol. Waar Renkes rol actief is, leer je als lezer vooral Pieter kennen via zijn dagboek waarvan hij delen aan Renke stuurt. Opvallend zijn zijn dwangmatige trekjes en zijn obsessie voor het getal drie.
— Isolde

Sfeer

*****

Een groot deel van Niemand zoals hij speelt zich af in Japan, zowel in het hypermoderne Tokio als op het platteland. De contrasten zijn bijzonder fascinerend. Evenals de Japanse legende rond het vouwen van duizend kraanvogels (kraanvogels staan symbool voor geluk en een lang leven en je mag een wens doen als je er duizend vouwt).
Er zit een zekere haast in het verhaal, Renke hoopt uit alle macht haar opa op tijd te bereiken, maar dat is niet storend. Het trekt je juist steeds verder het verhaal in, waardoor je letterlijk de urgentie voelt om het boek uit te willen lezen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Lucia van den Brink is bijzonder prettig. Het boek is toegankelijk, maar bevat veel mooie zinnen waar je graag wat langer over nadenkt. ‘Als je iemand verliest, voelt het alsof er een deel van jezelf in een ravijn valt.’
— Isolde

Passage uit het boek

‘‘Neem je tijd,’ zei ik.
Hij schudde zijn hoofd. ‘Er is genoeg tijd.’
‘Niet ieder leven krijgt genoeg tijd,’ antwoordde ik. Mijn vrouw Johanna flitste aan mijn geestesoog voorbij. Zij had niet genoeg tijd gekregen. Of in ieder geval was ik altijd gretig naar meer geweest.
‘Je moet niet bang zijn voor tijd,’ zei Yamada. ‘Het is een meetinstrument. Hoeveel tijd je krijgt, zegt niets over hoe goed het is.’
‘Ik zou willen dat er meer tijd was.’ Ik dacht aan mijn eigen levensduur, die onverhoopt ingekort was. Yamada keek me met grote ogen aan. Ik ontweek zijn blik. Ergens was ik bang dat hij het al wist van mijn ziekte. Hij moest op zijn minst iets vermoeden. Mensen verhuizen nu eenmaal niet op stel en sprong naar Japan.’

Leesvoorschrift

Het liefst lees je dit boek in het vliegtuig naar Japan in voorbereiding op een mooie en interessante reis. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het is ook heel fijn om dit boek tijdens een paar rustige avonden te lezen, vooral vlak nadat je yoga of karate hebt gedaan.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

245 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.