Recensie: Marinus van den Berg – Meegaan tot het einde

Recensie: Marinus van den Berg – Meegaan tot het einde


In Meegaan tot het einde biedt Marinus van den Berg inzicht in de laatste, maar zeer kostbare tijd van een stervende. ‘Hoe lang duurt het nog?’ Deze vraag wordt heel vaak gesteld als iemands ziekbed sterfbed wordt. Een mens in de laatste periode van zijn leven begeleiden kan zwaar, maar ook zeer waardevol zijn. In korte, vaak praktische hoofdstukken beschrijft Van den Berg wat er kan gebeuren. Thema’s zijn onder meer het tempo waarin het einde nadert, fysieke en mentale achteruitgang, waken, en de zorg voor de gestorvene. Een boek voor familieleden, mantelzorgers en hulpverleners.

ISBN: 9789025905804 – Uitgeverij Ten Have – Aantal pagina’s: 128 – Informatief


*****

3 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Kleine praktische gids over de stervensfase.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek geeft antwoorden op alle vragen die er bij je opkomen over sterven en de dood: ‘hoe lang duurt het nog?’ of ‘hoe verloopt het sterven?’. Naast deze vragen krijg je informatie over sterven en alles wat daarbij komt kijken, staan er gedichten in het boekje en ervaringen die Marinus zelf heeft meegemaakt in hospices.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Het kleine boekje straalt rust uit. Het is geschreven in korte hoofdstukken, waardoor je het ook makkelijk even kunt wegleggen. Ook staan er illustraties van Marco Faasen in.
— Luus

Passage uit het boek

Sterven kan komen als een dief in de nacht, als een overval. Bij een plotselinge dood zeggen we soms: ‘Ik heb geen laatste woord meer gekregen’ of: ‘We hebben geen laatste woord meer kunnen wisselen.’ Dat kan een extra gemis zijn. Maar de meeste mensen krijgen wel kans om afscheid te nemen. Dat klinkt mooi maar kan ook moeilijk zijn. De laatste tijd kan zich in alle levensfasen aandienen. Het sterven van baby’s, kinderen en jongeren blijft hier verder onbesproken, maar ik wil het niet ongenoemd laten. Voor ouders blijven het hun kinderen, ook als die bij het sterven volwassen of zelfs al op leeftijd zijn. De dood kan iemand midden in het leven treffen, als er nog volop nieuwe plannen zijn voor het ouder worden. En er zijn meer hoogbejaarden dan ooit. Voor hen kan de dood zich aandienen na een lang leven, dat zij als voltooid ervaren. Het naderende einde – hoe onverwacht of juist langzaam, in welke levensfase dan ook – moet onder ogen worden gezien.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is gemaakt voor iedereen die meer wil weten over de laatste levensfase. Voor mensen die zelf stervende zijn, voor familie, voor hulpverleners, mantelzorgers of vrijwilligers. Marinus schrijft dat hij het boek geschreven heeft voor mensen die bewust met de laatste tijd om willen gaan en er naar vermogen een kostbare tijd van willen maken.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

128 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.