Recensie: Marjan Kamali – De Boekhandel van Teheran

Recensie: Marjan Kamali – De Boekhandel van Teheran


Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. De kasten met literatuur en poëzie oefenen de grootste aantrekkingskracht op haar uit. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht.
Ze besluiten te trouwen en Roya spreekt met Bahman af op een plein, om samen naar een huwelijksloket te gaan. Op die bewuste dag wordt er een coup gepleegd, die Iran voor altijd zal veranderen. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Wekenlang zoekt Roya hem, maar het mag niet baten.
Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben…

ISBN: 9789026350573 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 365 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Emotioneel boek over liefde, het lot en hoe alles toch anders loopt dan je hoopt.’

Hoofdpersonages

*****

Roya is jong en dol op boeken, ze bezoekt dan ook vaak de boekhandel van meneer Fakhri. In de boekhandel ontmoet ze Bahman en ze worden verliefd. Door allerlei omstandigheden worden ze van elkaar gescheiden. Wanneer ze dan toch besluiten te trouwen wacht Roya tevergeefs op Bahman te midden van de revolutie. Pas tientallen jaren later komen ze er samen achter wat er is misgegaan. Naast Roya speelt ook Zari, haar zus, een belangrijke rol, zij staat Roya bij tijdens alle liefdesperikelen en helpt haar door de moeilijke tijd daarna heen. Hun ouders steunen hen in alles wat ze doen en gaan ver voor het geluk van hun dochters. De ouders van Bahman doen op hun beurt ook alles voor hun zoon. Meneer Fakhri is de eigenaar van de boekenwinkel en functioneert stiekem als koppelaar van verliefde stelletjes. Zijn boekhandel is een veilige haven voor jonge geliefden, maar ook voor revolutionairen in de dop.
— Frederique

Sfeer

*****

De Boekhandel van Teheran heeft op het eerste gezicht een hele eigen, gemoedelijke sfeer. Het verhaal begint rustig en langzaamaan word je meegezogen in de liefde die Roya voor Bahman voelt. Je hoopt dat ze elkaar niet kwijtraken, maar weet dat het anders zal lopen. Toch blijf je als lezer hopen dat het goed komt. Het boek grijpt je langzaam en laat je vervolgens niet meer los.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Het boek komt in het begin een beetje langzaam op gang, maar grijpt je daarna toch al gauw. Eenmaal over de helft wordt het verhaal dan ook wat vlotter en is het moeilijk het boek weg te leggen. De tweede helft heb ik in één keer uitgelezen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Na een hele tijd had ze zich weer buiten gewaagd en liep ze soms samen met Zari even naar de kruidenier, altijd op haar hoede, bang dat ze Bahman of vrienden van hem tegen zou komen. Ze was vervuld van schaamte en spijt omdat ze het niet aan had zien komen, omdat ze dom en naïef was geweest. De dansfeesten bij Jahangir thuis voelden nu net zo veraf en vreemd als de buitenlandse films die ze in Cinema Metropole had gezien. Was ze eigenlijk wel naar die dansfeesten geweest? Had ze ooit de tango gedanst in Bahmans armen? Was dat allemaal echt gebeurd?’

Leesvoorschrift

De Boekhandel van Teheran is ideaal om rustig in het voorjaarszonnetje te lezen in de tuin, hou wel een doos tissues bij de hand want die heb je zeker nodig.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

365 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.