Recensie: Martje van der Brug – Havo is geen optie

Recensie: Martje van der Brug – Havo is geen optie


Havo is geen optie is een roman over ontspoorde ambitie. Het boek neemt je mee achter de façades van een villadorp, met fanatieke vaders en moeders, ongelukkige kinderen en docenten die er het beste van proberen te maken. Als de jonge natuurkundige Jenneke Wissink haar promotieonderzoek ziet mislukken, kan ze tijdelijk waarnemen voor een zieke docent op het Waterland College in het villadorp Berkheij. Op school blijken veel ouders te hoge verwachtingen van hun kinderen te hebben – vwo is de norm en niet alle kinderen kunnen daaraan voldoen. Jenneke helpt haar leerlingen zo goed mogelijk met het lastige vak natuurkunde. Een dramatisch ongeluk opent haar de ogen voor de ware aard van sommigen van haar welgestelde dorpsgenoten.

ISBN: 9789 026 328 794 – Ambo|Anthos – Aantal pagina’s: 284 – Roman


*****

3 van de 5 sterren — Merel


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Havo is geen optie haalt op ongecompliceerde wijze een belangrijk probleem in het onderwijs aan: de hoge verwachtingen rustend op leerlingen en de gevolgen daarvan.’

Hoofdpersonages

*****

Het hoofdpersonage is Jenneke, een nieuwe lerares op een voor haar vreemde school, in een compleet ander dorp dan waar ze aan gewend is. Lezers die de achterliggende gedachte van het boek in eerst instantie niet herkenbaar vinden, zullen tijdens het lezen tegelijkertijd met Jenneke ontdekken welk probleem de schrijfster bedoelt.
— Merel

Sfeer

*****

Waar de ondertitel ‘ontspoorde ambitie in een villadorp’ je misschien al het een en ander doet vermoeden, heerst er inderdaad een bedrukte sfeer in het boek. De hoofdpersoon komt achter allerlei zaken die ze misschien liever niet had willen weten en staat voor verschillende lastige keuzes. Deze twijfels komen in het boek goed naar voren.
— Merel

Schrijfstijl

*****

Het boek leest makkelijk weg, maar door de achterliggende boodschap is het er wel eentje om je aandacht bij te houden. Het verhaal maakt royaal gebruik van stereotypen. Rijke vrouwen die paardrijden en op jacht gaan, een oude norse leraar of de hoofdpersoon, Jenneke, die verliefd wordt op de man die zich niet wilt binden. Desalniettemin blijf je doorlezen, en dat is maar goed ook. Naarmate het verhaal vordert neemt het verrassendere wendingen aan.
— Merel

Passage uit het boek

De wiskundedocent liep met veerkrachtige stappen de brede trap op. Ze moest zich inspannen om hem bij te houden. Er brak echt paniek uit toen we hoorden dat Dries leukemie heeft,’ zei Bintman. ‘Het is vreselijk voor hem, dat staat natuurlijk voorop. Maar we hebben ook vijftig niet al te snuggere zesdeklassers met natuurkunde in hun pakket. Dat zootje moet door het examen worden gesleept. Het probleem is dat veel leerlingen exacte vakken kiezen terwijl ze er onvoldoende aanleg voor hebben. Onder druk van de ouders hè, je kent dat wel.’ ‘Dat ken ik helemaal niet.’ ‘Nou, wen daar maar aan.’

Leesvoorschrift

1.all-weather

Pak er een glaasje water of kop thee bij, dat zal je nodig hebben.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

284 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.