Recensie: Meindertsma (red.) – Het Gerecht – een juridisch kookboek

Recensie: Meindertsma (red.) – Het Gerecht – een juridisch kookboek


Maar liefst het hele team van uitgeverij Boom juridisch werkte mee aan een origineel kookboek. Met als resultaat een kookbundel waarin dertig recepten zijn opgenomen. Deze recepten zijn deels nieuw ontwikkeld, waarvan de naam een link krijgt naar een juridisch begrip. En deels bevat de kookbundel bevat ook recepten die al bestaan, en waarvan de naam een juridische kwinkslag krijgt. ‘Het Gerecht’ start met een uitleg van basisvaardigheden en keukenwetenswaardigheden. Daarna volgen de recepten, variërend van lunchgerechten tot alcoholische cocktails, waarbij elk recept wordt voorafgegaan door een korte weergave van bijvoorbeeld een arrest of een juridisch feit.

ISBN: 9789462906990 – Boom Uitgevers – Aantal pagina’s: 96 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een onderhoudend, leerzaam en basic kookboek voor ‘uitgekookte’ rechtenstudenten en jonge juridische professionals.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Arre(s)tjescake, oftewel een samentrekking van het Oudhollandse gebak ‘Arretjescake’ en het juridische begrip ‘arrest’. Het gebak is eenvoudig te maken in een half uur tijd. Je hebt er geen oven voor nodig hebt; je hoeft het cakemengsel alleen maar te laten opstijven in de koelkast. Prijzenswaardig is het dat de redactie ook ‘vergeten’ Oudhollandse recepten, met makkelijk verkrijgbare – en goedkope – ingrediënten, heeft opgenomen in de kookbundel.
— Antoine

Instructies

*****

Op het eerste gezicht heeft het kookboek alles in zich. De recepten zijn duidelijk te volgen, in eenvoudige taal geschreven en het bevat foto’s van het eindresultaat. Tevens staan de ingrediënten duidelijk weergegeven, alsook de bereidingstijd. Hier en daar worden handige keukentips gegeven, bijvoorbeeld als een gerecht ingevroren kan worden of een dag van tevoren gemaakt kan worden. Het enige punt van kritiek betreft niet de instructies, maar de lay-out. Jammer genoeg wordt de plank misgeslagen qua vormgeving en illustraties bij het kookboek. In eerste instantie dient het kookboek overduidelijk een vermakelijk doel. De categorieën recepten worden in dat licht voorgegaan door een cartoon. De grappige cartoons zijn wat kinderlijk, waardoor niet wordt aangesloten op de doelgroep. Daarnaast staat op de cover een gedeelte van een weegschaal weergegeven, waarmee wordt geduid op het ‘afwegen’ van ingrediënten, maar ook het ‘afwegen’ van belangen van betrokkenen bij een juridische procedure. De kleuren op cover zijn niet aansprekend qua kleur (deze ogen wat ‘bleek’ en ‘verwassen’) en presentatie. Als laatste komen sommige foto’s van gerechten wat oubollig over.
— Antoine

Voor wie is dit boek?

Het juridische kookboek is geschreven voor rechtenstudenten of jonge juridische professionals. De moeilijkheidsgraad van de recepten is eenvoudig tot middelmatig moeilijk, zodat degenen die weinig of geen ervaring in de keuken hebben de recepten toch kunnen maken. Eveneens is het kookboek geschikt voor juristen met weinig tijd naast hun drukke carrière. In korte tijd kunnen zij op simpele wijze gerechten uit vervlogen tijden te maken, met gebruik van goed verkrijgbare ingrediënten.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

96 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.