Recensie: Ragnar Jónasson – Sneeuwblind

Recensie: Ragnar Jónasson – Sneeuwblind


Als Ari, student aan de politieacademie, besluit om een baan aan te nemen op het politiebureau van een klein, afgelegen vissersdorpje in het onherbergzame noorden van IJsland, verandert dit zijn leven compleet.
Wat eerst een slaperig, veilig dorpje lijkt te zijn waar niemand zijn deur op slot doet, blijkt een plaats waar leugens en geheimen een levenswijze zijn. Geheimen die de aanzet zijn voor de vermoedelijke moord op een gekend schrijver en voor de vondst van een bewusteloze vrouw die als een engel in de sneeuw ligt.
Ari wordt als ‘nieuweling’ argwanend bekeken door de plaatselijke bevolking. Zal hij er in slagen om de leugens en geheimen te ontwarren?

ISBN: 9789044978506 – Uitgeverij A.W. Bruna – Aantal pagina’s: 286 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een intrigerend boek, dat je in zijn greep houdt.’

Hoofdpersonages

*****

Ari is een twintiger die aan de politieacademie studeert. Als hij onverwacht het aanbod krijgt om op het politiebureau van een klein noordelijk gelegen dorpje te gaan werken, grijpt hij die kans. Aanvankelijk heeft hij spijt van deze beslissing, omdat er nooit iets gebeurt in het dorpje en hij zich er eenzaam voelt. Dan treft een dorpeling een bekende schrijver dood aan. Is hij van de trap gevallen of is het moord? Wie wilde Linda, de vrouw die bloedend en bewusteloos in de sneeuw gevonden wordt, kwaad berokkenen?
Andere hoofdpersonages zijn de verschillende personen in het dorp die blijkbaar allen hun eigen geheimen hebben: Ari’s collega’s op het politiebureau en de mensen van de toneelvereniging. Ook Ugla, die net als Ari een ‘vreemde’ is in het dorpje speelt een belangrijke rol. Stilaan ontwikkelt Ari gevoelens voor haar, maar is zij wel te vertrouwen?
— Marita

Sfeer

*****

Sneeuwblind ademt een sfeer uit van ingehouden spanning. Aan de oppervlakte lijkt alles rustig, maar je voelt dat er meer zit aan te komen. Dit leidt ertoe dat het moeilijk is om te stoppen met lezen eens je eraan begonnen bent.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Het boek is heel vlot geschreven . De vele personages die erin voorkomen maken het soms wel wat moeilijk om het verhaal te volgen. Dit wordt beklemtoond door het feit dat dit een boek is van een IJslands schrijver en de namen dus ook IJslands zijn. Voor Nederlandstaligen is dit toch wel even wennen. Maar ondanks dat is het een heel dankbaar verhaal om te lezen.
— Marita

Passage uit het boek

‘Karl leek het onmiddellijk door te hebben. Een zwakke plek.
‘Het kan hier verschrikkelijk tekeergaan. Zelfs ik ben er nog steeds niet aan gewend, en ik ben hier nog wel geboren. Het is of de muren op je afkomen bij zulk weer.’ Hij glimlachte. Verdomme. Kan Tómas nu eindelijk eens terugkomen? Ari zei niets. Probeerde aan iets anders te denken. De minuten kropen voorbij. Bleef Tómas misschien zo lang weg om Karl een beetje te laten zweten? Als dat zo was, dan leek het geen enkel resultaat te hebben. Ari’s telefoon doorbrak de stilte. Ari keek op het scherm van de telefoon, die op tafel lag. Kristin. Hij pakte de telefoon en zette het geluid uit. Het was niet de plaats en niet het moment om op te nemen.’

Leesvoorschrift

Sneeuw buiten, een koude donkere avond, liggend onder een zacht dekentje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

286 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.