Unieke boekomslagen van Studio Ron van Roon

Unieke boekomslagen van Studio Ron van Roon


Ron van Roon, geboren in Canada (Montreal, 1953) start in 1990 de “Studio Ron van Roon” met zijn compagnion Bart Rouwhorst (Alphen aan de Rijn, 1980). Samen maken ze de meest prachtige boekomslagen.

Samen met stagiaires worden er boekomslagen gecreëerd, die, zoals Ron zelf zegt: “verbeelden wat een ander schrijft. We proberen af te wijken. Ze willen ons door onze signatuur. Wij zijn niet van het standaard lettertype Garamond, kapitaal, gecentreerd.”

Hieronder tien boekomslagen zodat je nooit meer kunt vergeten wie Ron en Bart zijn en wat zij maken… Studio Ron van Roon:

1. Arnon Grunberg – Het Bestand

Arnon Grunberg heeft veel van zijn boekomslagen door Studio Ron van Roon laten ontwerpen. Volgens Ron is Arnon de enige schrijver die zelf soms goede ideeën heeft voor boekomslagen. Wiens idee dit ook moge wezen, ik vind het echt een sprekend boek.

2. Paul Mennes – Konijn op de maandag

Dit ontwerp springt eruit in kleur, stijl en “sexy” zijn. Sterker nog, de omslag springt er zelfs tussenuit bij de rest van de designs van Studio Ron van Roon.

3. Wilfried de Jong – Kop in de wind

Met je kop in de wind… De beste man op de foto is allesbehalve met zijn kop in de wind. Hij zit beschut tegen weer en wind in de auto. Een bundel geschreven wielerverhalen die afspelen over de hele wereld. Een in het oog springende foto, die in een oogopslag laat zien waar het boek over gaat en toch nog genoeg te raden over laat.

4. Christiaan Weijts – De linkshandigen

Ik vraag mij maar een ding af: In spiegelbeeld gedrukt?

5. Thijs Hannaart – Man zoekt vrouw

Deze boekomslag laat weinig te raden over. Dat is precies wat hij moet doen. En, laten we eerlijk zijn, dat doet de plaat ook nog eens op een uiterst schone wijze.

6. Jeroen van Merwijk – Meneer van Merwijks laatste woord over kunst en cultuur (daarna kan iedereen weer gaan twitteren!)

Een omslag die nieuwsgierig maakt. Hij schreeuwt in alle rust om je aandacht. Ik kan mij zo voorstellen dat meneer van Merwijk nog iets meer verliefd is geworden op dit boek toen hij de omslag zag.

7. Diverse schrijvers en vertalers – De nieuwe Bijbel


Kleur, stijl, kunst, klinisch. Dit behoeft geen uitleg. Dit behoeft geen andere woorden of ander letters. Er is geen enkele streep teveel gezet op deze omslag.

8. Margriet Schravemaker – Stedelijk in de oorlog

Hier wordt met stijl en vorm mooi teruggegrepen naar een andere tijd, een andere dimensie.

9. diverse schrijvers – Stuk! (Twintig fragmenten om (voor) te lezen

VMBO leraren kregen dit boek met fragmenten uit twintig verhalen om zo af en toe uit voor te lezen aan hun klassen. Je zou bijna het (voor)lezen laten en de omslag ophangen in je klaslokaal. Een ontwerp om in te bijten.

10. Paul Auster – Sunset park

Wie is dat? Wat doet hij? Wat houd hij vast? Waar kijkt hij naar? Is het überhaupt wel een hij?
Snel lezen om te zien waar het over gaat.

Bonus. Willem Middelkoop – The big reset

Die pijlen die alle kanten opgaan, het dollarteken onderaan in het midden van het boek. De kleuren. Alles is suggestief, ieder detail vertelt een verhaal. Iedere letter heeft een eigen identiteit en verhaal.

Categories

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.