Wij zetten Indie-auteurs in het licht!

Wij zetten Indie-auteurs in het licht!


In juli 2017 gaf ik mijn allereerste boek in eigen beheer uit. In de maanden erna leerde ik alles wat te maken heeft met het auteursvak en wat er bij komt kijken als dit op jouw eigen schouders komt. Het waren pieken en dalen, prachtige herinneringen en leerzame teleurstellingen.
Ik kwam in contact met andere schrijvers die ook in eigen beheer hun boeken uitgaven en leerde elke dag iets meer. Mijn zelfvertrouwen als schrijver en auteur groeide door de mooie recensies op mijn boek, en ik leerde de term Indie-auteur.

Indie-watte?
De naam Indie-auteur klinkt wat vreemd. Althans, dat vond ik. Wat is dat eigenlijk? Een leek zou wellicht denken dat het iets te maken heeft met India of met Indie-muziek; muziek uit de alternatieve sector dat een popcultuur-karakter heeft, maar té eigenzinnig blijft voor de hitparades. De term Indie-auteur komt uit het Engels en is de verkorte versie van een Independent Author; een auteur die zelfstandig zijn boeken uitgeeft, zonder tussenkomst van een (officiële) uitgeverij.
De schrijver kan besluiten zijn boeken in eigen beheer uit te geven omdat:
– zijn boek niet door de eisen heen komt van een uitgeverij,
– hij zelf de vrijheid wil om te bepalen hoe het boek naar buiten komt.
Maar er zijn meer redenen.

De vooroordelen over Indie-auteurs
Een van de meest frustrerende vooroordelen die je als Indie-auteur te horen krijgt, is dat je boek niet goed genoeg zou zijn als deze door een of meerdere uitgeverijen wordt afgewezen. Uitgeven via een officiële uitgeverij geeft het boek een keurmerk mee, zo wordt er gedacht.
Los van het feit dat de meeste schrijvers sowieso al behoorlijk kunnen twijfelen over hun eigen talent (ja zelfs de bestsellerauteurs), is het gewoonweg niet waar. Er zijn genoeg auteurs te noemen, die hun boeken in eigen beheer uitgaven omdat uitgevers er niets in zagen. Denk maar aan Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki, The Tale of Peter Rabbit van Beatrix Potter en de Celestine Prophecy van James Redfield. De lezers omarmden deze boeken en daardoor werden ze vervolgens alsnog door uitgeverijen opgepikt.

Ik durf te stellen dat het niet uitmaakt hoe een boek uitgegeven is: zowel in eigen beheer als via een traditionele uitgeverij worden er boeken uitgegeven die volgens de lezer weinig de moeite waard bleken. Uiteindelijk is het de lezer die bepaalt of een boek de moeite waard is, of niet. Zij geven het ultieme keurmerk door het boek te kopen, een recensie achter te laten online en door er met anderen over te praten.

Waarom in eigen beheer uitgeven
De voornaamste reden om je boek in eigen beheer uit te geven is dat de auteur zelf alle touwtjes in handen heeft. Er is geen uitgeverij die zich bemoeit met de teksten, de verhaallijn, de boekkaft, de synopsis, de publicatiedatum of de marketing van het boek. En dat scheelt aanzienlijk als je kijkt naar de verdiensten dat elk boek opbrengt.
Via een uitgeverij mag je blij zijn met 10%. In eigen beheer kan dit oplopen tot wel 70%! Immers, je hebt niet te maken met de kosten van alle tussenpersonen die de uitgeverij heeft ingeschakeld.
De uitgeverij neemt veel taken op zich die je als Indie-auteur zelf moet bekostigen. Zij hebben mensen in dienst die ervaring hebben met het redigeren of het creëren van een mooie kaft voor je boek. En daar hoef jij als schrijver dan geen cent voor te betalen. Dat kun je zeker als voordeel zien.
Maar daar tegenover staat wel dat jij als schrijver geen zeggenschap hebt over wie die taken gaat uitvoeren of hoe het eindproduct er dan uit zal gaan zien.
Bij het uitgeven in eigen beheer is dat anders. Dan kun je ervoor kiezen het allemaal zelf te doen om kosten te besparen, maar uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat dat een fout is die je niet wilt maken. Als je een goed boek wilt afleveren, dan investeer je in professionele mensen die jou helpen je boek als volwaardig boek uit te geven. Geen taalfouten, een professionele boekkaft en een verhaallijn dat aan geen enkele kant rammelt.
Als Indie-auteur bepaal je zelf wie je inhuurt voor welke taak, en kun je gericht zoeken op iemand waarbij jij een goed gevoel hebt en die werk aflevert dat goed bij jouw boek past. Jouw ideeën staan centraal.

In eigen beheer naar een volgend niveau tillen
Een boek in eigen beheer uitgeven is niet niets. Janet schreef het al in haar blog: Indie-auteurs zijn de echte  bikkels. En daarom willen wij bij Boekiewoogie deze unieke schrijvers ook een platform bieden door hun boeken actief te gaan recenseren. Dus… Heb jij een tof boek gelezen van een Indie-auteur en wil je deze onder onze aandacht brengen voor een recensie? Of heb jij zelf een boek in eigen beheer uitgegeven en wil je daar graag een recensie voor aanvragen? Stuur ons een email met daarin iets over jezelf, de synopsis van je boek, de taal waarin deze geschreven is, en als laatste, hoe een recensie-exemplaar te verkrijgen is (digitaal of fysiek).

Indie-auteurs mogen wat meer in het licht worden gezet. Wij gaan ons hiervoor inzetten. Doe je mee?

1 comment

Reactie toevoegen
  1. 1
    Beau

    tof artikel en inderdaad respect voor de indie-auteurs ! Groot gelijk om het zo aan te pakken.
    Misschien een gekke tip voor mensen die iets willen uitbrengen (of druk aan het schrijven zijn) ik kijk altijd via https://www.kupino.nl/folders/lidl om te kijken of er handige gadgets of tools (pennen, kladblokken etc) in de aanbieding zijn. Werkt heel goed en het levert vaak wat chilss op!

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.