Recensie: Lisa van Campenhout – Bijna echt

Recensie: Lisa van Campenhout – Bijna echt


Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen.

Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox.

Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

ISBN: 9789463491990 – Uitgeverij Blossom Books – Aantal pagina’s: 341 – Young Adult


*****

5 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een debuut dat laat zien hoe een boek geschreven moet worden!’

Hoofdpersonages

*****

Brenda voelde dat ze er nooit bij hoorde. Geen vrienden en geen geld maakten haar leven in Hilversum moeilijk. Wanneer ze gaat studeren in Amsterdam, heeft ze als plan haarzelf opnieuw uit te vinden, of, zoals ik het noem, liegen over haar afkomst en haar leven. Al vrij snel vindt ze haar nieuwe identiteit uit: Aurélie Fabulateur, een rijke erfgename uit Parijs. Ze ontmoet Josephine, Raina, Catharina en Philomeen. Allemaal beroemde influencers of rijke erfgenamen en kan haar geluk niet op. Dit is namelijk het leven waar ze van gedroomd heeft. Ze ís nu iemand.
Met een gestolen creditcard begint haar avontuur en langzaamaan raakt ze steeds meer verstrikt in stelen, leugens en bedreigingen. Is dit het leven waar ze van gedroomd had?
— Nienke

Sfeer

*****

In het begin had ik zo te doen met Brenda. Ze voelde zich niet goed genoeg als haarzelf, dus bedacht ze maar iemand anders die wel ‘interessant’ is. De sfeer is voortdurend gespannen, omdat Brenda steeds meer moet liegen en stelen om haar identiteit en levensstijl vol te houden. Je ziet haar worstelingen en begint naarmate het boek vordert steeds wat meer tegen Brenda te gillen, omdat ze zichzelf steeds dieper in de nesten werkt. Ook laat Bijna echt zien dat het glamorous leven niet altijd over rozen gaat, dat het hard werken is en het vaak eenzaam is.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Van Campenhout laat met dit debuut zien hoe boeken geschreven moeten worden. Het verhaal is makkelijk te volgen en wanneer je het even weglegt, kom je er direct weer in. Met verschillende twists houdt Van Campenhout de lezer in spanning en alert. Het is een heerlijk boek om even niet bij na te hoeven denken en de weg wordt als het ware voor je uitgestippeld.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Ik was moe. Ik wilde dit niet meer. Het liegen, het me continu zorgen maken over geld. Dingen verzinnen. De afstand tussen mij en iedereen. Ik wilde gewoon dat ik eerlijk kon zijn en mijn leven kon leven. Ergens was het jammer dat InfluencerBuster het filmpje niet had geplaatst. Dan was ik er vanaf geweest.’

Leesvoorschrift

Stel je de ultieme Instagram-setting voor, wijntje erbij op een witte bank en je bent al bijna toegelaten tot de inner circle van Aurélies vriendinnen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

341 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.