Recensie: Mareike Fallwickl – Het licht is hier veel feller

Recensie: Mareike Fallwickl – Het licht is hier veel feller


Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine huurwoning. Zijn vrouw heeft hem ingeruild voor een fitnessinstructeur, zijn kinderen blijven liever uit de buurt, en hij vindt maar geen inspiratie voor wat zijn grote comeback moet worden.
Wanneer Wenger brieven begint te lezen die aan de vorige huurder geadresseerd zijn, raakt hij gefascineerd door de onbekende vrouw die zo vurig schrijft. Hij weet niet dat zijn zeventienjarige dochter Zoey de brieven ook leest. Wanneer Zoey in een #MeToo-situatie belandt en geen hulp vindt, inspireren de brieven haar tot een radicaal besluit. Tegelijkertijd drijven de brieven Wenger ook tot een keuze waarvan geen weg terug bestaat.
Het licht is hier veel feller is een spannende, dramatische, en vlijmscherpe roman over de gapende kloof tussen de generaties en de seksen.

ISBN: 9789046826362 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 301 – Roman


*****

2 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een theatraal geschreven roman met overdreven personages.’

Hoofdpersonages

*****

Het licht is hier veel feller wordt geschreven vanuit twee perspectieven, Maximilan Wenger en zijn dochter Zoey. Wenger is een gescheiden man van eind vijftig die ooit een succesvolle auteur was. Nu is hij niets meer dan een chagrijnige, ondankbare man die continu naakt op de bank zit en porno kijkt. Hij verwaarloost zichzelf, zijn huis en zijn kinderen de hele tijd door. Zijn zus Elisabeth doet echt alles voor hem, maar toch behandelt hij ook haar verschrikkelijk. Zijn dochter is nou niet bepaald een haar beter… Zoey is een echte puber en doet continu dingen die niet door de beugel kunnen. Ze is brutaler, opstandiger, luier en gemener dan de normale puber. Zoey doet niets anders dan joints roken, ruzie hebben met haar moeder, seks hebben met haar vriend Stefan, aan wie ze eigenlijk een grote hekel heeft, en dromen over Jonathan met wie ze eigenlijk seks zou willen hebben.
De personages zijn allemaal net wat te overdreven uitgewerkt waardoor ze de geloofwaardigheid compleet verliezen. Zo heeft Zoey iets verschrikkelijks meegemaakt met haar baas, maar je merkt niks aan haar. Ze gaat gewoon door met haar overdreven gedrag en leven. Maar ineens uit het niets doet het haar toch wat en neemt ze een drastisch besluit.
— Annechien

Sfeer

*****

De sfeer is verwarrend en verandert continu waardoor je het boek totaal niet kan volgen. Er zit geen logica in de sfeer en dat wordt op een gegeven moment irritant. Op sommige momenten lijkt de sfeer echter helemaal te kloppen, maar dan ineens slaat de sfeer compleet om, terwijl er niets verandert aan het moment en dat is jammer.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

De hoofdstukken van Het licht is hier veel feller zijn elke keer hetzelfde ingedeeld en daardoor weet je wel waar je aan toe bent. Het begint met het perspectief van Wenger, dan een brief en dan het perspectief van Zoey. De brieven waren echt fijn om te lezen en je leest ook echt de pijn van de onbekende vrouw. Hier was de schrijfstijl perfect en het raakt ook echt de gevoelige snaar. Echter de perspectieven van Wenger en Zoey vond ik verwarrend. Sommige delen van het hoofdstuk gingen over iets wat gebeurd was in het verleden en ik had niet echt het idee dat dat iets bijdroeg aan het verhaal. Het maakte het alleen maar verwarrend, want de helft van de tijd had ik niet door dat ik iets las wat al gebeurd was. Op andere momenten dacht ik juist dat de gebeurtenissen in het verleden plaatsvonden, maar dan bleek het weer het heden te zijn.
— Annechien

Passage uit het boek

‘De brieven, die hem opwinden en irriteren en waar hij voortdurend aan moet denken. Wat is dat voor vrouw die zulke woedende zinnen schrijft? Wat is er met haar gebeurd, waardoor is ze gebroken? En gaat ze het vertellen of moet hij blijven gissen, in het duister blijven tasten, zich het hoofd breken over aanwijzingen die hij niet kan duiden? Het is hem duidelijk dat hij het briefgeheim schendt, dat hij twee mensen bedriegt die hij niet eens kent. Dat de woorden die hem zo aangrijpen niet voor hem bestemd zijn. En toch. Het kan hem niets schelen, hij wil de brieven houden. En hij hoopt dat er nog meer komen.’

Leesvoorschrift

Lees het boek in de avond op de bank en steeds kleine stukjes, want anders wordt het echt te verwarrend en snap je er niks meer van.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

301 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.