Boekendoelen

Boekendoelen


Sinds een jaar ben ik fervent Goodreads gebruiker. Ik ben niet zo’n held om al mijn ‘planken’ netjes bij te houden, maar ik houd vaak wel erg secuur bij wat ik op het moment aan het lezen ben. Vorig jaar heb ik dan ook een Reading Challenge voor mezelf opgesteld: 30 boeken in een jaar tijd lezen. Dat is ruimschoots gelukt, maar nu 2018 al weer even onderweg is, is het toch tijd om nieuwe doelen te stellen op het gebied van boeken.

Haruki Murakami
In de zomer van 2017 ben ik begonnen aan Norwegian Wood van Haruki Murakami, de gevierde Japanse schrijver. Sinds dat boek ben ik verkocht en groeit de stapel met Murakami’s gestaag. In 2017 heb ik naast Norwegian Wood, zijn bekendste roman, de boeken After Dark, Hear the Wind Sing, en De Moord op Commendatore deel 1 gelezen. Zijn boeken zijn een waar genot en ik snap waarom zoveel mensen lyrisch over hem zijn. Daarom wil ik dit jaar verder met zijn boeken. De Moord op Commendatore heb ik net gesloten en dit jaar wil ik minstens 1 boek per maand van hem lezen.

Reading Challenge
Bij Goodreads kun je elk jaar je eigen challenge maken. Vorig jaar stond mijn doel op 30 boeken en dat haalde ik met het sublieme aantal van 44 stuks. Dit jaar heb ik de lat iets hoger gelegd, maar nog steeds haalbaar: 40 boeken moeten er gelezen worden. Een deel hiervan zal dus hopelijk uit het oeuvre van Murakami bestaan – als het goed is 12 stuks. Als ik op dezelfde voet blijf doorgaan als in 2017, moet mijn doel toch hartstikke haalbaar zijn.

Echte literatuur
Naast het doel om minstens 12 Murakami’s en een totaal van 40 boeken te lezen, heb ik ook nog wel andere kleine doelen. Zo wil ik meer Nederlandse literatuur en Engelse klassiekers lezen. Er staan zat van zulke exemplaren in mijn kast, maar ik raak altijd lichtelijk geïntimideerd door deze genres: Engelse klassiekers bevatten vaak (voor mijn doen) toch nog vrij moeilijke woorden en Nederlandse literatuur staat erom bekend ietwat traag te zijn.
Welke boeken staan dan echt te popelen op mijn planken? Lolita van Vladimir Nobokov, The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, Eindelijk Oorlog van Herman Koch en Tirza van Arnon Grunberg.
Om de zware kost een beetje af te wisselen, worden thrillers en lichte Young Adults natuurlijk niet overgeslagen. De Helen Grace-serie van M.J. Arlidge moet bij mij nog afgerond worden en de sensatie van 2017 moet ik nu ook eens eindelijk oppakken: The Hate You Give van Angie Thomas.

Zoals je ziet heb ik nog aardig wat leeswerk te verrichten dit jaar, wil ik al mijn doelen – groot en klein – dit jaar bereiken. Over een jaar weten we wat ik van deze goede voornemens heb waargemaakt.

Wat zijn jouw boekendoelen? Laat het weten in de reacties!

1 comment

Reactie toevoegen
  1. 1
    Nienke

    Ik hoop dit jaar toch echt wel mijn Goodreads reading challenge te halen. En dat betekent niet alleen maar school literatuur, maar ook proberen om wat voor mijzelf te kunnen lezen.

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.