Boekiewoogie wrap-up 2023

Boekiewoogie wrap-up 2023


Het is weer bijna het einde van het jaar en dat betekent dat het tijd is voor de Boekiewoogie wrap-up! Afgelopen jaar hebben we als team enorm veel boeken gelezen en gerecenseerd, en we nemen je graag mee voor een terugblik van ons leesjaar in cijfers.

Dit jaar niet iedereen apart, maar alles gezellig samen in één overzicht.


Sommige lazen heel veel boeken en anderen iets minder, maar gezamenlijk lazen én recenseerden we afgelopen jaar ruim 373 boeken voor Boekiewoogie (op het moment van schrijven). Dat is meer dan een recensie per dag! In totaal waren we bij elkaar goed voor ruim 99.730 gelezen pagina’s!

Daarbij lazen we 15 verschillende genres, met als top 5:

  1. Kinder-/jeugdboeken
  2. Thrillers
  3. Romans
  4. Non-fictie
  5. Young Adult

Een enorm divers en uiteenlopende collectie aan boeken dus!


Wat is jouw favoriete Boekiewoogie-boek van afgelopen jaar? En waarom?

Joke: Noorderlichtlopers van Tim Voors. Ik heb genoten van het avontuur van de schrijver tijdens zijn wandeltocht naar Lapland aangevuld met mooie tekeningen.

Isolde: Dochter van de Scharlaken rozen van Chloe Gong, in allerlei opzichten een origineel en verrassend boek, en De vrouwen van Bletchley Park van Kate Quinn, een mooi verhaal over een boeiende periode, een mengeling van feiten en fictie.

Eline: Israël van Dorsten – Wij waren ik ben. Het was groot nieuws toen een jongen op een avond in een café vertelde dat hij werd vastgehouden door zijn vader. Dat verhaal is me altijd bijgebleven. Toen dit boek uitkwam, kon ik dan ook niet wachten om het te gaan lezen. Israël omschrijft hoe het voor hem is geweest om met zijn familie in een afgesloten gemeenschap te wonen.

Marita: In eeuwigheid van Camilla Grebe. Dit boek is heel spannend. Het is een thriller, maar absoluut niet gruwelijk en met een heel gevoelige en menselijke inslag.

Frederique: Mijn favoriete Boekiewoogie-boek van afgelopen jaar is Chain-Gang All-Stars van Nana Kwame Adjei-Brenyah. Het is een ijzersterk en bloedstollend spannend verhaal over gevechten tussen gevangenen in de arena als entertainment. Als een gevangene genoeg wedstrijden wint, wint deze ook zijn vrijheid terug. Alleen haalt eigenlijk niemand het en verliest iedereen zijn menselijkheid onderweg. Een prachtig boek met onderliggende betekenis, zeker een aanrader.

Annechien: Samen van Olivia Lewis. Ik keek zo ontzettend uit naar het laatste deel van de Princess serie en al mijn verwachtingen kwamen uit. Van de boeken van Olivia Lewis kan je alleen maar houden.

Ies: Zes dagen van Dani Atkins was een prachtig, dramatisch en verrassend verhaal. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? was het langverwachte vervolg van de ‘Hoe overleef ik’-boeken van vroeger en het was alles wat ik gehoopt had.

Nienke: Vleertje Muis! Ik kan zo genieten van alle prenten. Er is zoveel te beleven.

Antoine: Het tellen van de dagen van Fernando Aramburu. Ik waardeerde deze roman vanwege de prettige ironische ondertoon en het hartverwarmende afloop van het verhaal.


Van welk Boekiewoogie-boek had je hoge verwachtingen, maar viel uiteindelijk tegen? En waarom?

Joke: Het minst favoriet was Moeders en dochters van Erica James. De omgang van de familieleden onderling gaf mij een benauwend gevoel, te veel geheimen voor elkaar.

Isolde: De tranenmaker en Het lied van Marina vielen mij tegen. Het verhaal van beide boeken kon mij niet goed boeien en ik vond de schrijfstijl niet prettig.

Eline: Jos Pierreus – Rijke mensen sterven niet. Ik was getriggerd door de achterflap en de cover en was erg benieuwd naar dit verhaal. Ik vond het helaas nogal taai en lastig om doorheen te komen. Het verhaal kon me niet betrokken houden.

Marita: Het bedrog van Göring van John Kuipers. Het thema van dit boek is wel oke, maar het verhaal gaat zo traag vooruit dat ik mij ertoe moest aanzetten om verder te lezen. Deze ervaring had ik het afgelopen jaar met geen enkel ander boek.

Frederique: Ik had hoge verwachtingen van Heks! Heks! Heks! van Jente Posthuma, ik had voordat ik het boek oppakte bepaalde verwachtingen over het boek maar het boek bleek een heel andere weg in te slaan.

Annechien: Wijsgerige pedagogiek van Joris Vlieghe. Ik ben gek op pedagogiek en alles wat daarmee te maken heeft. Echter was dit boek zo ontzettend pittig en kwam ik er zo slecht doorheen. Terwijl ik zo’n zin had om nieuwe dingen te leren.

Ies: Tess Waterkers van Gregory Maguire. Ik had zulke hoge verwachtingen. De synopsis klonk veelbelovend, de illustraties waren prachtig, maar het verhaal was flut.

Nienke: Die is er niet, aangezien ik er maar twee voor Boekiewoogie dit jaar heb gelezen. Van Acting the Part, die ik voor mezelf las, had ik wel erg hoge verwachtingen. Dit zou een coming of age, queer verhaal zijn, maar de auteur had helaas geen respect voor lesbische personages.

Antoine: Het boek De schok van Audur Jónsdóttir is mij enorm tegengevallen. De reden waarom laat zich het beste omschrijven in mijn recensie:

‘De schok beschrijft het proces van een jonge vrouw die haar herinneringen, hoe confronterend die ook zijn, probeert te reconstrueren. Het boek ademt somberheid, angst, radeloosheid en lichte hysterie uit. De lezer staat dichtbij Saga en wordt deelgenoot van haar proces, dat in het teken staat van pijnlijke herinneringen en een verstoorde dynamiek binnen haar familie.’

Beslist geen prettig boek om te lezen, dus. Verder kan het boek niet worden beschouwd als een ‘easy read’ en vereist het lezen de nodige concentratie en aandacht, ook vanwege het feit dat in het boek de aanhalingstekens ontbreken, zodat het niet altijd duidelijk is wanneer een personage al dan niet iets zegt.


Wat was je favoriete genre van afgelopen jaar?

Joke: Historische romans.

Isolde: Romans en young adult.

Eline: Kinderboeken

Marita: Thrillers.

Frederique: Mijn absolute favoriet blijft fantasy, maar ik heb ook wel een aantal hele mooie sciencefictionboeken gelezen dit jaar.

Annechien: Voor Boekiewoogie heb ik dit jaar het meeste romans gelezen. Als ik kijk naar wat ik buiten Boekiewoogie om heb gelezen dan fantasy!

Ies: Thrillers blijven altijd favoriet, maar ik heb dit jaar het historische genre ontdekt en ben het gaan waarderen.

Nienke: Dark academia! Echt een nieuwe favoriet.

Antoine: Thrillers!

Naar welke boeken kijk je het meeste uit voor volgend jaar?

Joke: Ik kijk uit naar historische romans met wat diepgang en reisverhalen.

Isolde: Huis van vuur & schaduw (het derde deel van Crescent City) van Sarah J. Maas.

Eline: Ik heb geen specifieke titel waar ik naar uitkijk. Ik heb wel weer zin in een lekkere, spannende thriller.

Marita: Ik heb de smaak voor Young Adult boeken te pakken gekregen. Ik kijk ernaar uit om de serie De school van goed en kwaad van Soman Chainani te lezen.

Frederique: Ik kijk enorm uit naar Empire of the Damned van Jay Kristoff, het spannende vervolg op Empire of the Vampire waarin in een apocalyptische wereld de zon niet meer opkomt en vampieren het voor het zeggen hebben.

Annechien: Huis van vuur en schaduw van Sarah J Maas, dit boek komt eind januari uit en heb hem een half jaar terug al gereserveerd.

Ies: Het vierde deel uit de Blix & Ramm serie van Jørn Lier Horst & Thomas Enger, het volgende boek van de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen.

Nienke: Funny Story van Emily Henry.

Antoine: Het beste komt nog van Arthur C. Brooks.


Heb je al een leesdoel of leesuitdaging voor volgend jaar?

Joke: Ik heb niet een speciaal leesdoel, maar sommige boeken uit mijn kast wil ik graag nog een keer lezen.

Isolde: Meer van de boeken lezen die ik al heb, en dus de boeken die ik koop, ook snel gaan lezen!

Eline: Ik zou volgend jaar vaker een roman willen lezen.

Marita: Ik probeer vooral boeken te lezen van schrijvers wiens boeken ik al recenseerde. Ik vind het leuk om me verder in een bepaalde schrijver te verdiepen en te zien hoe hij zijn personages laat evolueren als het een serie betreft.

Frederique: Ik wil volgend jaar iets meer voor mezelf lezen en dan vooral meer sciencefiction en een aantal series (her)lezen die in mijn kast staan.

Annechien: Sneller lezen dan dat ik nieuwe boeken koop :p

Ies: Ongeveer dezelfde doelen als dit jaar: minimaal 75 boeken lezen, elke dag minimaal een hoofdstuk lezen. Verder zoveel mogelijk ongelezen boeken uit mijn boekenkast lezen.

Nienke: Meer uit mijn eigen kast lezen.

Antoine: In het jaar 2024 wil ik focussen op non-fictie en spannende thrillers.

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.