Duo-recensie: Adrienne Young – De hemel in het ijs
De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.
Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.
De hemel in het ijs is een meeslepend historisch avontuur geïnspireerd op het tijdperk van de Vikingen, over loyaliteit, vergeving en de definitie van familie.
ISBN: 9789000360222 – Uitgeverij Best of YA – Aantal pagina’s: 304 – Young Adults
5 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Fien / (5 van de 5) – Nienke
Start scrollen!
Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.
Recensie in één zin
‘De hemel in het ijs neemt je mee terug in de tijd en je waant je tijdens het lezen middenin alle adembenemende gevechten; het lijkt wel alsof je zelf deel uit maakt van de rivaliserende Viking-stammen.’
Hoofdpersonages
*****
— Fien
*****
— Nienke
Al sinds de Aska en de Riki zich kunnen herinneren zijn ze vijanden. Elke vijf jaar vechten de twee stammen tegen elkaar om hun goden te eren. Wanneer Eelyn op het slagveld haar broer Iri ziet – die ze vijf jaar geleden voor haar ogen zag sterven – gaat ze hem achterna. Ze wordt vervolgens gevangengenomen en moet als dýr, een slaaf, werken bij de familie die Iri’s leven gered hebben. In het kamp van de Riki komt ze erachter dat de stammen niet zo heel erg veel van elkaar verschillen en begint ze zich in de Riki te herkennen.
Ze heeft geen keus en moet Fiske, de vriend van haar broer, vertrouwen. Samen met hem moet ze het onmogelijke doen: de twee stammen herenigen. Met haar groeiende liefde voor Fiske en de liefde voor haar stam, probeert ze het onmogelijke te doen om zo een derde stam, de vijand, uit te roeien.
Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
NIENKE: Eelyn en Fiske’s verhaallijn is mij het meeste bijgebleven. Niet alleen omdat het beide de hoofdpersonages zijn, maar omdat ze beiden zo interessant zijn. Beiden zijn ze zo ongelooflijk loyaal naar hun eigen stam toe en hebben een haat jegens de andere stam, dat het bijna onmogelijk lijkt dat ze op een gegeven moment voor elkaar vallen. We zien ze langzaam ontdooien, elkaar beginnen te vertrouwen en zichzelf in elkaar te herkennen. Dit vond ik fascinerend om te lezen. Hun haat jegens de andere stam begint af te brokkelen wanneer de liefde voor elkaar groeit. Daarnaast vond ik het allebei erg krachtige personages en maken ze allebei een groei door. Je ziet ze veranderen door het boek heen en hun mening bijschaven.
FIEN: Net zoals bij Nienke, zijn ook bij mij Eelyn en Fiske het meest blijven hangen. Van echte vijanden die elkaars bloed wel kunnen drinken, evolueren ze naar iets meer en dat is heel mooi om te zien. Het bevat zelfs een boodschap van hoop, als zij hun verschillen opzij kunnen schuiven, kunnen wij dat dan ook niet? Doordat Eelyn en Fiske zo goed uitgewerkt zijn, valt het op dat de andere personages nogal vlak overkomen. Neem bijvoorbeeld Iri: hij is Eelyns broer en toen hij zwaargewond was, kwam hij terecht in een vijandig kamp. Daar zit volgens mij een goed verhaal achter, maar daar wordt met geen woord over gesproken. Ik vind het dus een gemiste kans om het verhaal nog beter te maken.
NIENKE: Ja, dit had ik ook. Misschien komt dit nog in de companion novel, maar ik was best wel benieuwd naar Iri zijn achtergrond. Zeker omdat hij de vijand nu als het ware als zijn familie beschouwt. Hij vocht zelfs tegen de Aska wat toch echt zijn bloed is.
Sfeer
*****
— Fien
*****
— Nienke
Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?
FIEN: De hemel in het ijs is een echte wervelwind, het ene moment is het een strijd op leven en dood en het andere moment worden er vissen gevangen en salie gedroogd. Het is heel knap hoe die momenten elkaar afwisselen en naadloos in elkaar overgaan. Dit verhaal is een eerlijk en oprecht verhaal en je merkt duidelijk dat de schrijfster haar best heeft gedaan om de tijd van de Vikingen weer te geven. Persoonlijk vind ik dat ze er heel erg goed in geslaagd is, want die vibe kreeg ik ook echt mee!
NIENKE: In het begin moest ik mijn weg vinden. Je begint direct met actie en ik denk dat ik nog wat moest wennen aan het idee en het Viking-thema. De sfeer is hard. Dit weerspiegelt zich in de personages. Zij deden wat ze moesten doen om te overleven en leerden van kinds af aan al om hard te zijn. De keuzes die ze maakten deden ze om te overleven. Het was een donkere tijd en dit voel je ook. Dit geeft het verhaal en de personages kracht; het is overleven en vechten voor je leven. Daarnaast staat loyaliteit en familie zo centraal. Het is bewonderenswaardig hoe loyaal alle personages zijn.
FIEN: Loyaliteit staat inderdaad centraal in dit boek en het is opmerkelijk om te zien hoe die loyaliteiten kunnen veranderen wanneer je de moeite doet om uit je cocon te kruipen en de wereld onder ogen durft te zien.
Schrijfstijl
*****
— Fien
*****
— Nienke
Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?
NIENKE: Wat ik fijn vond, was dat de wereld makkelijk te begrijpen was. Voor iemand die niet bekend is met Viking thema’s, zoals ik, is het makkelijk te volgen. In het begin moest ik wat wennen aan de thematiek en de termen, maar naarmate het verhaal vorderde, werd het bekend terrein. Je begint direct bij de actie en wordt dus direct het verhaal ingetrokken. Daarnaast worden de donkere stukken afgewisseld met wat luchtigere kost. De beschrijvingen van het landschap waren namelijk prachtig, en ondanks de zwaardere thema’s wil je bijna naar de fjorden en bergen gaan. Er was een goede mix tussen de zwaardere en lichtere onderwerpen.
FIEN: Adrienne Young zorgt ervoor dat de taferelen voor je ogen tot leven komen. Alle personages hebben een gewelddadige en meedogenloze kant wat voor heel wat bloederige scènes zorgt die zo levensecht zijn weergegeven dat je er bijna voor terugdeinst. Ik ben het eens met Nienke dat de omgeving heel erg goed wordt beschreven. Tijdens het lezen, waande ik me bijna echt in Groenland of iets dergelijks en dat was heerlijk!
Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?
NIENKE: Nee, want dit is Young’s debuut! Wel zou ik dolgraag de companion novel van haar willen lezen die in 2019 uitkomt, want het verhaal gaat verder.
FIEN: Het antwoord is dus nee, zoals Nienke al aangeeft is dit haar eerste boek. Maar tijdens het lezen werd ik toch meermaals herinnerd aan Onverschrokken van Lesley Livingston, ook een Young Adult die zich afspeelt in de langvervlogen tijd van de Romeinen en de Kelten, waar de jonge Fallon alleen maar kan overleven door een gladiatrix te worden. Als De hemel in het ijs ook naar meer smaakt, dan raad ik je dit boek zeker aan!
Passage uit het boek
‘In gedachten zag ik de jonge Eelyn nog voor me op het strand staan, tegen de wind in gekeerd, met een zwaard in haar ene hand en een bijl in de andere. Ik was haar niet kwijt. Ik had haar niet begraven. Ik had haar alleen in iets anders laten veranderen. Mijn hele leven had ik Iri benijd om zijn grote hart, en nu had ook het mijne zich geopend.
Ik was hetzelfde. Maar anders.’
Leesvoorschrift
De hemel in het ijs kan overal mee naartoe genomen worden. Of je het nu leest in de fjorden van Ijsland of lekker knus op je bed; zo lang je maar leest!
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
Het was een super boek zeker een aanrader!