Recensie: Justine Picardie – Miss Dior

Recensie: Justine Picardie – Miss Dior


Terwijl ze onderzoek doet naar de bekende ontwerper Christian Dior ontdekt de journaliste Justine Picardie het heldhaftige verleden van zijn onbekende zus, Catherine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, als de nazivlaggen wapperen van de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe, gaat Catherine bij het verzet. Totdat ze wordt opgepakt door de Gestapo, gevangengezet, wekenlang gemarteld en daarna gedeporteerd naar Ravensbrück. Ondertussen doet haar bezorgde broer verwoede pogingen om haar te vinden.

Voor dit boek kreeg Justine Picardie volledige medewerking van de familie Dior. Ze laat zie dat Christian zonder Catherine waarschijnlijk nooit zo succesvol was geworden: haar lijdensweg inspireerde hem tot de New Look die hem wereldberoemd zou maken. En haar liefde voor het kweken van rozen bracht hem op het spoor van zijn grootste parfum, dat hij naar haar vernoemde.

ISBN: 9789046825938 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 375 – Biografie


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Indrukwekkend verhaal over een vrouw die de oorlog overleeft en zich daarna ontpopt tot de muze van het bekende modehuis Dior.’

Hoofdpersonages

*****

Catherine Dior is de jongste uit het gezin Dior. Haar oudere broer Christian zal de bekende modeontwerper Christian Dior worden. Echter speelt zich voordat het zover is nog ontzettend veel af. Christian probeert naam te maken als ontwerper, terwijl haar oudste broer is getraumatiseerd door de Eerste Wereldoorlog en haar andere broer kampt met psychologische problemen. Catherines moeder is streng, maar samen met Christian delen ze hun liefde voor tuinieren en rozen.

Christian probeert carrière te maken in Parijs, maar dit mislukt. Een nieuwe poging slaagt wel en hij nodigt Catherine uit om ook in de stad te komen wonen. Ze genieten, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Catherine gaat bij het verzet, wordt opgepakt en naar concentratiekamp Ravensbrück gebracht. Ze brengt daar haar tijd door onder barre omstandigheden, maar weet te overleven.

Na de oorlog probeert ze haar leven weer op te pakken en speelt hierbij een rol in het modehuis Dior. Christian heeft inmiddels een eerste collectie opgezet en het bekende modehuis is daarmee geboren. Hij vernoemt het allereerste parfum van de collectie naar Catherine: Miss Dior.
– Kaylee

Sfeer

*****

Miss Dior is een indrukwekkende biografie. Catherine is een niet zo bekend lid uit de Dior-familie, maar zeker niet onbelangrijk. Ze staat bekend als een bescheiden persoon en bleef het liefst op de achtergrond. Je leest de verschrikkelijke gebeurtenissen in de oorlog, de lastige periode daarna, Catherines speciale en hechte band met Christian en de geschiedenis van het modehuis Dior. Een heel indrukwekkend en interessant verhaal.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Justine Picardie heeft ontzettend veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het modehuis Dior en hiermee ook naar Catherine en Christian. Daarnaast is ze veel te weten gekomen over de geschiedenis van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze enorme hoeveelheid informatie heeft Justine weten te bundelen tot een sterk verhaal. Ze neemt je van A tot Z mee in alles wat ze te weten is gekomen over de familie Dior en hun indrukwekkende geschiedenis.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ondanks het leeftijdsverschil van twaalf jaar waren Christian en Catherine van alle kinderen Dior het hechtst met elkaar, en deelden ze de liefde voor bloemen en tuinieren die ze van hun moeder hadden geërfd, evenals hun passie voor kunst en muziek. Hoewel ze allebei hadden geleden onder de traumatische gebeurtenissen die hun gezin uiteen hadden gerukt, hadden ze ook geleerd vindingrijk te zijn nu hun moeder dood was en hun vader verarmd. Nu ze niet langer de traditionele rol vervulde van machteloze dochter die tot haar huwelijk door haar rijke vader onderhouden werd, ontdekte Catherine hoe het was om zelfstandig te zijn door zelf geld te verdienen, daarbij aangemoedigd voor Christian, die haar aan een baan hielp in een maison de mode, waar ze hoeden en handschoenen verkocht.’

Leesvoorschrift

Idealiter lees je dit boek op een terras in Parijs. Je drinkt een rode wijn en vergaapt je ondertussen aan de goed geklede Parijzenaren.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

375 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.