Duo-recensie: Alexandra – Een onzeker licht

Duo-recensie: Alexandra – Een onzeker licht


Ruby kan niet terugkijken. Gebroken door een ondraaglijk verlies hergroeperen zij en de kinderen die de aanval van de regering hebben overleefd zich in het noorden. Onder hen is een gevangene: Clancy Gray. Alleen Ruby heeft macht over hem en slechts een kleine fout kan ertoe leiden dat Clancy een ravage in hun hoofden aanricht.

ISBN: 9789045215655 – Karakter Uitgevers – Aantal pagina’s: 475 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren
4 van de 5 – Petra / 4 van de 5 – Fien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Ruby moet besluiten hoe ver ze kan gaan om haar vrienden te redden van de angst en onwetendheid in de wereld.’

Hoofdpersonages

*****
— Petra

*****
— Fien

Hoofdrolspeelster Ruby heeft in dit laatste deel haar handen vol aan het begeleiden van de groep kinderen. Ze wordt daarbij geholpen door Cole, een mysterieuze jongen die een geheim met zich meedraagt. De stoere Vida en loyale Chubs zijn aan elkaar gewaagd en vliegen elkaar regelmatig in de haren. Liam probeert de boel te sussen, maar ook hij heeft te kampen met de dingen die gebeurd zijn. Samenwerken blijkt nog een behoorlijke uitdaging tussen de tieners.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

PETRA: Cole heeft in dit boek mijn onverdeelde aandacht gehad. De interne worsteling die hij ervaart met het stilhouden van zijn geheim en het leiden van de groep, maakte hem voor mij tot een bijzonder intrigerende persoonlijkheid.
FIEN: Deze keer zijn er een paar personages die er echt uitspringen voor mij: Vida, Chubs en Zu. Zij waren naar mijn mening de echte sterren van dit laatste deel. De dynamiek tussen Chubs en Vida vond ik heel erg leuk. De manier waarop Vida omging met Ruby liet me ook niet onbewogen. Zonder veel woorden maakte ze duidelijk dat ze er altijd zou zijn voor Ruby en dat ze begreep wat er gedaan moest worden. Vanaf deel twee keek ik al uit naar een hereniging met Zu en mijn geduld werd eindelijk beloond! De persoonlijke groei die Zu doormaakte is ook heel opmerkelijk. Het bange en onzekere meisje dat we in het begin leerden kennen, heeft eindelijk haar stem terug gevonden. Ik snap wel waarom je Cole kiest, Petra. Hij speelt een heel erg belangrijke rol in dit slotdeel, maar op één of andere manier kwam hij een beetje té autoritair over op mij.
PETRA: Haha, dat snap ik volledig, Fien. Precies dat vond ik ook zo tof aan Cole. Hij stond er gewoon. Heel volwassen en toch intern vol conflict

Sfeer

*****
— Petra

*****
— Fien

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

FIEN: Een onzeker licht komt heel traag op gang, het is een soort van boemeltrein die tijdens de laatste 150 pagina’s verandert in een hogesnelheidstrein. Ik was heel erg nieuwsgierig om te zien of alle puzzelstukjes in elkaar zouden passen en die drijfveer zorgde ervoor dat ik bleef lezen. De actie is zo goed dat het net als voor de andere delen het wachten waard is.
PETRA: Ja, dat vond ik ook, Fien. In dit slot van de trilogie ben je als lezer vooral heel erg benieuwd of alle touwtjes aan het eind aan elkaar geknoopt worden en dus blijf je lezen. Het boek heeft zeker meer snelheid dan het tweede boek Onvergetelijk, maar voor mij blijft het eerste boek De Overlevenden de absolute favoriet.
FIEN: De Overlevenden blijft zeker ook mijn ultieme favoriet in deze serie!

Schrijfstijl

*****
— Petra

*****
— Fien

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

PETRA: De mate van professioneel schrijven is gedurende alle drie boeken in deze trilogie consistent gebleven. De kwaliteit is daardoor ook op peil. De karakters zijn goed uitgewerkt en het verhaal neemt je mee in een wereld die af en toe angstaanjagend is.
FIEN: Knap gezegd, Petra! In dit laatste deel zijn we enorm van omgeving veranderd en ik was heel blij dat Alexandra Bracken ook dit heel erg mooi neerzette. Ze heeft aan alles gedacht en de personages zo goed uitgewerkt. Ruby heeft bijvoorbeeld nog steeds moeilijkheden met het verwerken van een groot verlies en dat maakt haar des te echter.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

FIEN: De andere delen in deze serie en Passenger, een boek over tijdreizen.
PETRA: Alleen de eerste twee delen van deze trilogie. Er zullen zeker meer boeken van Alexandra Bracken op mijn TBR-lijstje komen.

Passage uit het boek

‘Ik wist, net als Cole, dat we hier alleen met machtsvertoon een eind aan zouden kunnen maken, met een daadwerkelijk gevecht. Maar de tol die dat zou eisen… Ik keek weer om me heen, zag hun levendige gezichten en probeerde hun zacht gelach en geklets in me op te nemen zodat die angst wat zou zakken. Ik kon het niet allebei hebben, of wel soms? Ik zou mijn strijd niet krijgen zonder te erkennen dat er een verrekt goede kans bestond dat niet al deze kinderen het zouden overleven en van de overwinning zouden kunnen profiteren.
“Ik wil dat zo graag, Ruby. Ik wil naar huis gaan, mijn ouders zien en op klaarlichte dag door de buurt lopen. Ik wil naar school gaan, zodat zelfs als ze mijn talent tegen me zouden gebruiken, ze me niets kunnen ontzeggen omdat ik geen opleiding heb gehad. Dat is genoeg voor mij. Ik weet dat het niet makkelijk zal zijn en ik weet dat ik van geluk mag spreken als ik dit overleef, maar het is het waard, als ik dat maar krijg.”’

Leesvoorschrift

Een paar uur voordat je gaat slapen, kruip met dit boek op de bank. Kopje kamillethee naast je om je zenuwen wat te temperen en vervolgens op reis in de wereld van Alexandra Bracken.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

475 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


 


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.