Duo-recensie: Laura Sebastian – Ash Princess

Duo-recensie: Laura Sebastian – Ash Princess


Prinses.

Gevangene.

Wees.

Rebel.

Ze hebben alles van me afgepakt. Mijn moeder. Mijn naam. Mijn kroon.

Sinds de belegering woon ik als een gijzelaar in het paleis waar nu de Kaiser de dienst uitmaakt. Ik ben niets meer dan zijn marionet, zijn Ashprinses. Maar de tijd van bang zijn is voorbij. Want ik ben Theodosia, koningin van Astrea. Ik zal mijn rechtmatige plaats weer innemen en mijn volk redden, tegen elke prijs.

ISBN: 9789025874704 – Uitgeverij Young & Awesome / Leopold – Aantal pagina’s: 379 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren
(4 van de 5) – Fien / (2 van de 5) – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een krachtige YA-fantasy, waarin de hoofdrol weggelegd is voor Theodosia, een meisje wiens koninkrijk haar op een brute wijze ontnomen is en zonder enige hoop, zo lijkt het wel.’

Hoofdpersonages

*****
— Fien

*****
— Nienke

Ash Prinses is het eerste deel in de gloednieuwe trilogie van Laura Sebastian, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Theodosia. Toen ze zes jaar oud was, werd de keel van haar moeder voor haar ogen doorgesneden. Sindsdien leeft Theodosia als een gevangene in het paleis van de Kaiser. Wanneer er zelfs nog maar een gerucht is van een dreigende opstand, wordt ze als voorbeeld ten overstaan van het hele hof gegeseld, maar die tijden blijken voorbij te zijn wanneer ze de belangstelling van prins Søren kan opwekken en Blaise, een schim uit haar verleden, plots opduikt.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

NIENKE: Blaise is mij het meeste bij gebleven. Ik vond zijn krachten interessant en wilde daar juist wat meer over te weten komen. Toch vond ik dat de personages geen persoonlijkheid hadden. Ik vond ze vlak en gestereotypeerd. Theodosia werd afgebeeld met PTSD, maar ik voelde het niet. Je zag het niet. Søren was de niet begrepen, moedige prins en Blaise de rebel. Ik had gehoopt dat ze hier wat los van zouden komen te staan en niet hun stereotype werden.

FIEN: Ik begrijp wat je bedoelt, Nienke. Wie welke rol zou gaan spelen werd van het begin af aan al heel snel duidelijk, waardoor het verhaal af en toe een tikkeltje voorspelbaar wordt. Desondanks stoorde dit me niet heel erg. Het personage dat me het meest is bijgebleven is toch wel Theodosia. Haar geschiedenis is zo hartverscheurend dat ik niet kan stoppen met eraan te denken.

Sfeer

*****
— Fien

*****
— Nienke

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

FIEN: Al vanaf het begin was ik heel nieuwsgierig om verder te lezen en meer te weten te komen over Theodosia’s leven in het paleis. Ik vond het heel erg leuk om te zien hoe alle intriges zich langzaamaan ontwikkelden, ik kreeg er een beetje een Red Queen-vibe van.

NIENKE: Het boek komt traag op gang en voelt op sommige momenten ook wel lang aan. Het grootste gedeelte speelt zich namelijk binnen de muren van het paleis af. Toch is het een donker verhaal met politiek geladen thema’s en een opkomende opstand. Naast dit kwam er magie in voor, wat ik ontzettend interessant vond. Helaas had ik verwacht dat het nog donkerder zou zijn en dat er meer zou gebeuren. Ik vond het vrij saai en dat was jammer, aangezien ik er veel meer van had verwacht.

FIEN: Ik vond de magie ook een interessant gegeven, Nienke! Grappig om te zien hoe iedere auteur op zijn eigen manier magie aan de dag brengt.

Schrijfstijl

*****
— Fien

*****
— Nienke

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

NIENKE: Zoals ik al aangaf, kon ik geen grip krijgen op de personages. Ik kon niet met ze meevoelen, omdat ze leeg aanvoelden. Het leek net of het topje van de ijsberg getoond werd en de rest onder water bleef. De personages waren vlak en konden wat meer persoonlijkheid gebruiken. Er gebeurde, naar mijn mening, erg weinig. Ik had op wat meer actie gehoopt. Dit werkte niet voor mij, helaas.

FIEN: Het probleem met de personages had ik niet echt. Ik vond de schrijfstijl wel aangenaam, voor mij las het verhaal vlot weg en ik ben zeker benieuwd naar het volgende deel. Ook vond ik de titeltjes bij de hoofdstukken erg leuk, heel knap dat het telkens maar één woord was.

NIENKE: Gelukkig maar, Fien! Ja, de titels bij de hoofdstukken vond ik ook wel interessant.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

FIEN: Nee aangezien dit het eerste boek van Laura Sebastian is.

NIENKE: Nee, ik heb nog nooit eerder iets van Sebastian gelezen.

Passage uit het boek

‘Ze strekt een hand uit over de tafel om een klopje op mijn hand te geven en richt haar aandacht dan weer op het gedicht. Ze is gerustgesteld, het enige probleem in haar leven is opgelost. Voor haar is het heel simpel, net als de schaakspelletjes die ze met haar vader speelt. Ze heeft me schaakmat gezet, dus is het spel afgelopen. Zij heeft gewonnen.
Maar zo simpel is het niet. Ik ben vanbinnen helemaal verscheurd en ik weet dat ik niet te repareren ben.
Ik tuur naar de kaars die tussen ons in staat, het regelmatig dansende vlammetje dat op het jachtige ritme van mijn hartslag krimpt en gloeit. Ik zie dat het tempo vertraagt en voel een vreemde kalmte op me neerdalen. Ik zou helemaal niet kalm moeten zijn. Ik zou moeten razen en tieren, en haar op haar mooie gezicht moeten slaan.’

Leesvoorschrift

Dit boek is perfect om te lezen tijdens de winter of de herfst voor een lekker warm, knapperend haardvuur.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

379 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.