Een ode aan het papieren exemplaar

Een ode aan het papieren exemplaar


Als ik op mijn Facebook-tijdlijn scroll, zie ik vrij regelmatig verschillende aanbiedingen van coaches voorbijkomen. Ik ben iemand die namelijk erg van groei houdt. Daarom lees ik ook graag en lees ik ook veel. En daarom schrijf ik graag en schrijf ik veel.
De woorden van deze coaches verleiden me om op de link te drukken en verder te lezen. Ik word dan steeds nieuwsgieriger en enthousiaster over wat ze aanbieden. En dan kom ik tot de daadwerkelijke aanbieding: een boek. En nee, niet zomaar een boek… Een e-book. En ik knap af.

De wereld anno nu
Ik weet het, ik weet het… dat is de wereld anno nu. Een boek downloaden is nu eenmaal de snelste en goedkoopste manier om een boek aan te bieden, maar ik leg me dan maar neer bij het feit dat ik van de oude stempel ben.
Ik weet het niet, maar het doet iets met me. Het vasthouden van een boek.
In tegenstelling tot een e-book, dat je downloadt, en dan ook nog zelf moet printen, omdat je nu eenmaal niet de antwoorden op de vragen kunt invullen op het scherm. Dan heb ik het even over de opdrachten die dergelijke boeken vaak bevatten. Dan moet je tekenen, of schrijven, en tja… dan heb je toch echt papier nodig.

De magie
Nog niet zo lang geleden ontdekte ik een magische website. Eentje waarbij men boekjes in allerlei kleuren, maten en voor verschillende doeleinden aanbood. Agenda’s, dagboeken, notitieboeken en invulboekjes…
Het waren dan misschien geen leesboeken, maar ik kon de verleiding niet weerstaan en plaatste een bestelling. Een paar dagen later ontving ik het pakketje met daarin dat mooie boekje. Een prachtig kleurrijke kaft. Fijne bladzijden die knisperen wanneer ik ze omsla. Toen ik de eerste woorden zette op die lijntjes, begreep ik het. Waarom ik afknapte als bij de woorden e-book en downloaden.
Dit boekje in mijn handen. De geur, het reliëf van de pen geplaatste woorden, het lintje dat aangaf tot waar ik had geschreven. Voor mij is dit schoonheid. Voor mij is dit liefde.

Verwenmomentjes
Ik hou van echte boeken omdat zij me zeggen dat ik het verdien om zoiets moois te hebben. Dat ik iets mag ontvangen, zonder daar eerst allerlei werk voor te moeten verzetten. Dat ik het niet in elkaar hoef te zetten, maar dat het direct klaar voor me is. Dat is comfort, en comfort is liefde. Het is een kadootje van liefde voor mezelf. En als ik weg geef, dan is dit liefde voor de ander.
Ik geniet zo van dit soort verwenmomentjes. Ik geniet van de blikken in de ogen van de ander, die gulzig de woorden op de achterflap tot zich nemen. Ik geniet van de langzaam ontstane glimlach in dit proces.

Een ode aan het boek
Daarom stel ik hier voor nu en voor altijd vast: ik hou van boeken. Ik zal altijd blijven verkondigen dat de computer, de laptop, de e-reader nooit, maar dan ook nooit de plek van het boek kan innemen. Het boek dat je kan lezen ongeacht hoeveel de zon zich er ook mee bemoeit, of hoe je armen protesteren onder het gewicht of welke houding ook je favoriete leeshouding is… Ik zal me altijd aan de kant van de papieren exemplaren scharen, want:
Ze. Zijn. Geweldig. Punt.

Categories

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.