Recensie: Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien

Recensie: Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien


Als je het licht niet kunt zien is een boek over twee totaal verschillende hoofpersonen en hun geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog. De blinde Française Marie-Laure en de Duitse radio-amateur Werner worden door het lot gescheiden van hun dierbaren. De een beland bij toeval in het verzet en de ander onvermijdelijk in het Duitse leger. Een roman over oorlog, verzet, moed, familiebanden, hoop en een zeldzame diamant waarin de wegen van de hoofdpersonen zich uiteindelijk kruisen in het verwoeste St. Malo aan de Franse westkust.

ISBN: 978 90 443 4594 0 – The house of books – Aantal pagina’s: 542


*****

5 van de 5 sterren — Rop


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Prachtige mozaïek-vertelling waarin een blind Frans meisje en een Duitse weesjongen opgroeien tussen geheimen in een wereld die om hen heen wordt verwoest en waarin de liefde voor de Radio hen uiteindelijk bij elkaar brengt.’

Hoofdpersonages

*****

Hoofdpersonages zijn de blinde Franse Marie-Laure en de Duitse weesjongen Werner. Hoewel je aanvankelijk zou zeggen dat het blinde meisje al je sympathie en gevoel zou verdienen weet Doerr dat ook bij je los te maken voor de jongen.
— Rop

Sfeer

*****

Hoewel de sfeer in de oorlogsjaren natuurlijk altijd grimmig is, weet Doerr in het kleine, dagelijkse juist pareltjes van stille geluksmomenten te laten oplichten.
— Rop

Schrijfstijl

*****

Imponerende schrijfstijl met veel aandacht voor detail, van techniek tot zeeslakken en plattegronden. Tussen de langzaam opgebouwde spanning is de worsteling van de hoofdpersonen met hun lot op sommige pagina’s haast voelbaar.
— Rop

Passage uit het boek

‘Marie-Laure wordt wakker in de veronderstelling dat ze het geschuifel van papa’s schoenen hoort, het gerammel van zijn sleutelbos. Derde verdieping, vierde verdieping, vijfde. Zijn vingers die langs de deurklink gaan. Zijn lichaam dat in de stoel naast haar een net waarneembare warmte uitstraalt. Zijn kleine gereedschap dat over het hout raspt. Hij ruikt naar lijm en schuurpapier en Gauloises bleues. Maar het is alleen het huis dat kraakt. De zee die schuim tegen de rotsen aan gooit. Zinsbegoocheling.’

Leesvoorschrift

9-wijn-maan

In de meidagen als je een paar dagen hebt, want je wilt het uitlezen! Goed glas wijn, telefoon uit. Hangmat.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

542 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.