Recensie: Aravind Adiga – The White Tiger

Recensie: Aravind Adiga – The White Tiger


Balram Halwai, zoon van een riksja trekker, krijgt de kans om als chauffeur te werken voor de rijke meneer Ashok. Wat volgt is een omschrijving van zijn bevindingen als knecht in de Indiase samenleving van nu en de verschillen tussen arm en rijk.

ISBN: 9781843547228 – Atlantic Books – Aantal pagina’s: 336 – [TYPE BOEK]


*****

2 van de 5 sterren – Iris


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Trage maatschappelijke roman met donkere humor.’

Hoofdpersonages

*****

Het verhaal wordt beschreven vanuit het oogpunt van Balram, een Indiase man afkomstig uit het arme Laxmangarh. Als zoon van een riksja trekker is hij gedoemd om onsuccesvol te blijven, maar hij schopt het toch tot chauffeur voor de rijke meneer Ashok en zijn vrouw Pinky Madam. Balram heeft een cynische blik op zijn werkgevers en hun zaken, maar zwijgt als het graf tegenover de buitenwereld. Balram beschrijft zichzelf als het slimste jongetje van de klas, iemand die het klassensysteem heeft weten te ontstijgen, de ‘Witte Tijger’. Zijn vertelstijl en keuzes doen echter het tegenovergestelde denken, en het is moeilijk hem sympathiek te blijven vinden.
— Iris

Sfeer

*****

Het verhaal speelt zich af in het India van nu, niet de meest sfeervolle plek. Het boek geeft wel een eerlijk beeld van de omstandigheden en verschillen in het land. Het is een interessant kijkje in een andere wereld, maar de beschrijvingen van de maatschappij zijn soms te langdradig en niet relevant voor het plot, waardoor het verhaal erg traag op gang komt.
— Iris

Schrijfstijl

*****

Balram beschrijft zijn levensverhaal in een brief aan de Chinese premier Jiabao, die binnenkort India een bezoek wil leveren. Hij wil hem laten weten wat het echte India is. Dit is een fijne schrijfstijl om te lezen, maar rechtvaardigd niet elke ontboezeming van Balram, aangezien zelfs hij zich soms moet afvragen van Jiabao met al deze informatie moet. In het begin van het verhaal verklapt Balram al wie hij is: ondernemer, filosoof, moordenaar. Hij verklapt ook al snel wie zijn slachtoffer is. Helaas moet je dan nog het hele boek door om te weten te komen hoe hij de moord heeft gepleegd zonder al te veel opbouw, en wanneer het zover is, wacht slechts een teleurstellende gebeurtenis zonder bevrediging. In de laatste twintig pagina’s worden Balrams dagen na de moord haastig beschreven.
— Iris

Passage uit het boek

‘Go to Old Delhi, and look at the way they keep chickens there in the market. Hundreds of pale hens and brightly colored roosters, stuffed tightly into wire-mesh cages. They see the organs of their brothers lying around them. They know they are next, yet they cannot rebel. They do not try to get out of the coop. The very same thing is done with humans in this country.’

Leesvoorschrift

Te lezen op donkere, grijze dagen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

30%

70%

Hoe dik is de pil?

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij het boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.