Recensie: Cynthia Mc Leod – Zenobia

Recensie: Cynthia Mc Leod – Zenobia


Suriname, 18e eeuw. We volgen het slavenmeisje Afi die later Zenobia zal gaan heten. Het boek geeft een prachtig beeld van Suriname in deze periode. Dit in zowel politiek als sociaal aspect. Het leven als slaaf, maar ook het leven als slavenhouder wordt mooi neergezet.

ISBN: 9789 054 293 996 – Conserve uitgeverij – Aantal pagina’s: 300


*****

4 van de 5 sterren — Stef


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Een verhaal over politiek roerige tijden door de ogen van een slavin.

Hoofdpersonages

*****

Zenobia, een slimme jongedame die met geluk en toeval in het huis van de op dat moment rijkste en belangrijkste familie in Suriname moet werken. Ze leert er lezen, schrijven, rekenen en de Nederlandse taal. Door haar intelligentie en doorzettingsvermogen hoopt zij ooit een vrij leven te mogen hebben.
— Stef

Sfeer

*****

Bij tijd en wijle heb je het idee dat je alles voor je ziet. De Commewijnerivier, het huis in Paramaribo en de jonge Afi spelend op de plantage.
— Stef

Schrijfstijl

*****

Hoewel het bij mij even duurde voordat ik in het verhaal zat, lag dit zeker niet aan de schrijfstijl. Probleem is eerder dat mijn Sranang Tongo (Surinaams) niet zo goed is en dat Mc Leod er, terecht voor heeft gekozen, de slaven hun eigen taal te laten spreken. Dit maakte dat ik in het begin regelmatig heen en weer moest in het boek om zaken te snappen.
Desalniettemin vond ik het een prachtig boek waar duidelijk veel werk in research is gestoken en de uitwerking hiervan.
Chapeau voor Cynthia Mc Leod.
— Stef

Passage uit het boek

‘Het was misi Anna Wriedt die zelf ook op het plein woonde, die tijdens een visite tegen misi Graman zei: ‘Je kindermeid verwacht een kind. Moet je haar niet vervangen? Dit is toch niet gepast bij je dochter?’ Zenobia hoorde het en dacht schamper wat doen witte vrouwen wanneer zij in verwachting zijn. Vervangen ze zich dan ook? Toen Jetje die avond al in bed was en Zenobia uit de kamer ging, vroeg misi Graman haar in de salon. ‘Je bent zwanger,’ zei de misi.
‘Ja misi,’ zei Zenobia en vreesde te horen: en wie is de vader Maar dat zei misi Graman niet; ze zei: ‘Ach zo is nu eenmaal de natuur en die moet zijn gang gaan. Hoe ver ben je?’
Zenobia antwoordde: ‘Vijf maanden,’ want dat had ze al uitgerekend. ‘Gaat het nog wel, met misi Jetje enzo?’ zei misi Graman en Zenobia haastte zich te zeggen dat alles goed was en dat misi Jetje er geen last van zou hebben.’

Leesvoorschrift

1.all-weather

Een heerlijk boek dat zonder scrupules is geschreven. De dingen waren zoals ze waren en zo is het ook te lezen. Neem het mee de trein in, ga ermee op een terrasje zitten of lees het voor het slapen gaan. Het maakt niet uit, dit boek is overal te lezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

300 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.