Recensie: Elisabeth George – Iets te verbergen

Recensie: Elisabeth George – Iets te verbergen


De moord op een undercover brigadier van de Londense politie, die aan het licht komt bij de autopsie, is de rode draad door dit complexe verhaal. Het slachtoffer werkte bij een speciale eenheid aan illegale praktijken binnen de Nigeriaanse gemeenschap in Noord-Londen. Waarnemend hoofdinspecteur Thomas Lynley leidt de zaak, geassisteerd door zijn brigadiers Barbara Havers en Winston Nkata. Tijdens de zaak krijgen ze te maken met een kluwen van leugens, geheimhouding en bedrog. We krijgen een inkijk in de Nigeriaanse gemeenschap, haar sinistere culturele gebruiken  en het leven van de vele personages. Lynley staat voor de moeilijke taak de waarheid te vinden en zo ook de moordenaar.

ISBN: [9789400513778 – Uitgeverij A.W. Bruna –  Aantal pagina’s: 640 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Iets te verbergen is een matig moordverhaal in een setting van sinistere culturele gewoonten.’

Hoofdpersonages

*****

Thomas Linley is waarnemend hoofdinspecteur bij New Scotland Yard. Hij is zeer correct, houdt zich aan de etiquette en is onberispelijk gekleed. Hij is ook zeer toegewijd aan zijn werk. Hij heeft een adellijke titel die enkel zijn butler gebruikt. Zijn vrouw, Helen, werd een hele tijd geleden vermoord. Nu heeft hij een eerder moeizame relatie met Deidre.
Barbara Havers is brigadier bij New Scotland Yard. Ze is de tegenpool van Lynley. Ze komt uit een arbeidersmilieu, trekt zich niets aan van conventies en rookt.  Ze gaat regelmatig in de clinch met haar baas, zowel werkgerelateerd als socio-economisch. Ze vinden elkaar in hun gedrevenheid om de zaken tot een goed einde te brengen.
Winston Nkata is brigadier bij New Scotland Yard. Hij is een jong en groot talent, woont bij zijn ouders die afkomstig zijn uit Ivoorkust. In zijn jeugd was hij een bendelid en heeft tijdens een messengevecht een snee op zijn wang opgelopen. Zijn broer zit een gevangenisstraf uit. Hij is loyaal tegenover Lynley en Havers en wil zijn werk goed doen.
Deborah St.James is de vrouw van Simon St.James, een jeugdvriend van Lynley. Het is een goede vriendin van Thomas en ze is fotografe. Ze is ook de steun en toeverlaat van Lynley.
— Marita

Sfeer

*****

Iets te verbergen is geen boek dat je plezierig maakt. De sfeer is overwegend gespannenen doorweven met angst voor onheil. De schrijfster weet wel een gevoel van hoop te creëren omdat toch verschillende personages zich inzetten om het verschil te maken in een rigoureuze gemeenschap. Lichte humor verlicht de sfeer.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Iets te verbergen is een eigentijds verhaal met uitgebreide details over de personages en de plaatsen waar ze zich bevinden. Het boek bestaat uit twee delen. In elk van de delen geeft de schrijfster telkens de datum en dan de verschillende plaatsen waar de actie zich afspeelt. De dialogen zijn lang en beschrijvend en worden afgewisseld met toelichtingen. In het eerste deel leren we de verschillende actoren kennen, in het tweede deel komen de hoofdpersonages in beeld en krijgt het verhaal meer vaart.
— Marita

Passage uit het boek

‘Ze ging weer zitten. Ze hield nog altijd het wijnglas vast en draaide de steel ervan tussen haar vingers rond, terwijl ze naar de vloeistof keek waar het plafondlicht op viel. Op de vloer was Wally uitgegeten. Hij ging helemaal op in het wasritueel dat alle katten nu eenmaal hadden, en was nu bezig met zijn snoet en snorharen.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een ijskoude vriesavond, in de zetel met een grote kop thee in de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

640 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.