Recensie: Ellen Lina – De Burgerwacht

Recensie: Ellen Lina – De Burgerwacht


Na twintig jaar keert Kayleigh terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk, na jarenlang gewerkt te hebben bij het leger. In Berkendijk wordt ze geconfronteerd met het verleden, waarbij Kayleigh zichzelf eindelijk toestaat om te rouwen over verlies van haar zusje Brenna die twintig jaar eerder werd vermoord. Dit was de reden waarom Kayleigh het dorp ooit ontvluchtte.

De laatste maanden is het erg onrustig in Berkendijk, het dorp wordt geteisterd door overvallen en inbraken. De mannen in het dorp zijn daarom een burgerwacht gestart om de schakel tussen de inwoners en de politie te zijn. De burgerwacht is immers veel sneller op de plaats van het delict dan de politie, waardoor er geen kostbare tijd verloren gaat. Ook Kayleigh sluit zich bij hen aan.
Wanneer Kayleigh haar paard laat zwemmen in een bosmeertje, ontdekt zij bij toeval een lijk. De ontdekking van de, dan nog onbekende, dode man is de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meertje maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland. Het gevaar komt steeds dichterbij en treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw.
Uiteindelijk begint het net zich rond de moordenaar te sluiten, maar is de burgerwacht op tijd voor het laatste slachtoffer?

ISBN: 9789026157905 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 315 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De burgerwacht is een zeer spannende thriller met ex-legercommando Kayleigh in de hoofdrol, waarbij heden en verleden elkaar afwisselen en angstaanjagende gebeurtenissen elkaar razendsnel opvolgen.’

Hoofdpersonages

*****

Kayleigh Murphy, 37 jaar, is na twintig jaar teruggekeerd in haar geboortedorp. Na de moord op haar zus Brenna, is zij op stel en sprong vertrokken om het leger in te gaan. Zo heeft Kayleigh geprobeerd om deze vreselijke gebeurtenis uit haar leven te verbannen. In het leger klimt zij op tot kapitein van de landmacht waarbij zij met haar peloton onder andere is uitgezonden naar Bosnië, Irak en Afghanistan. In Afghanistan heeft zij een traumatische ervaring meegemaakt, waarbij twee leden van haar peloton zijn omgekomen. Ze vindt dat zij heeft gefaald en besluit het leger te verlaten om terug te keren naar Berkendijk. Kayleigh is pragmatisch en analytisch ingesteld; zij ziet zichzelf niet als een gevoelsmens.

Sam is de Ierse knecht die al jaren haar vaders steun en toeverlaat is in de stallen. Kayleigh was vroeger verliefd op hem en nog steeds koestert zij warme gevoelens voor hem. Ook Tobias is een vroegere geliefde van Kayleigh en ook nu nog smeult dit vuurtje. Zijn broer David is veroordeeld voor de moord op Brenna.
— Sandra

Sfeer

*****

Een bijzonder spannend verhaal, waarin de onheilspellende sfeer bijna voelbaar is. De spanning in het verhaal is zeer goed opgebouwd en heeft zowel een verrassende als een bizarre ontknoping. Vanaf het begin tot en met het einde word je in het verhaal meegezogen.
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Ellen Lina heeft een vlotte en prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker wegleest. Eenmaal begonnen met lezen, kun je het boek niet meer wegleggen. Ellen Lina heeft het verhaal afwisselend vanuit verschillende personages neergezet, met flashbacks van het heden naar het verleden. Deze overgangen waren soms wat abrupt maar zeker boeiend, al was dit in het begin even wennen.
— Sandra

Passage uit het boek

‘Ik kom iets omhoog en probeer door het gebroken raam naar binnen te gluren. Het is donker, maar ik kan de contouren van de twee mannen onderscheiden. Sam ligt inderdaad op de grond, maar lijkt zijn armen op zijn rug te hebben. Wellicht is hij vastgebonden. Tobias staat met zijn rug naar me toe en schreeuwt als een bezetene; hij lijkt compleet losgeslagen te zijn. Ineens hoor ik hem over Brenna. Mijn focus wordt scherper. Andere zintuigen verslappen, mijn gehoor is het sterkst.
‘En wat denk je?’ schreeuwt hij. ‘Wat denk je dat die hoer zei tegen Kayleigh? Dat ze me een engerd vond!’ Hij lacht. Een zieke, demonische lach. ‘Een engerd! Ze zei dat Kayleigh ermee moest kappen, dat ze beter verdiende. En weet je Sam? Ik had genoeg van dat wijf. Ik had genoeg van Anika, van Boian, van Eefje en van jou. Verdomme, waarom loopt iedereen me altijd in de weg?’’

Leesvoorschrift

Zondagmiddag, het huis is leeg. Ga er maar eens goed voor zitten, in alle rust en nestel je lekker op de bank met een pot thee.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

315 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.