Recensie: Erica James – Moeders en dochters

Recensie: Erica James – Moeders en dochters


Moeders en dochters is een boeiend familieverhaal over Naomi Miller, die samen met haar man Colin tot zijn dood hun dochters Martha en Willow heeft opgevoed. Door hun verschillende karakters hadden de zussen ieder een heel andere relatie met hun vader, en ook na zijn overlijden levert dat frictie op tussen hun beiden.
Ondanks dat moeder en dochters een goede band hebben, zijn er dingen die Naomi voor haar meisjes heeft achtergehouden. Onder andere dat haar huwelijk met hun vader niet zo gelukkig was als het leek…
Nu ze weduwe is, hoopt Naomi op een nieuw begin met buurman Ellis, maar haar dochters accepteren haar nieuwe liefde niet van harte. Kunnen deze drie vrouwen elkaar weer vinden in hun zoektocht naar geluk?

ISBN: 9789026164545 – uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 384 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een familieverhaal met verdriet, twijfels, geheimen maar ook veel geluk.’

Hoofdpersonages

*****

Naomi is een zorgzame moeder, maar koos in haar huwelijk naast de zorg voor haar dochters Martha en Willow toch haar eigen weg.
Van haar tuin maakte ze een toevluchtsoord en een speelplek voor de kinderen. Ze verzamelde oud tuingereedschap en diverse spulletjes voor in de tuin en begon later een winkeltje in het dorp hiermee.
Martha, de oudste dochter van Naomi, is praktisch, efficiënt en houdt van orde en perfectie. Met haar partner Tom vormt ze een sterk team en streeft naar bevredigend werk, kinderen en een huis.
Willow, de jongste dochter van Naomi, is daarentegen hopeloos slordig en weet nooit wat het volgende moment zal gebeuren. Door haar relatie met Rick verliest ze min of meer haar eigen vrije geest en wordt ze onzeker.
— Joke

Sfeer

*****

De omgang van de familieleden met elkaar gaf mij een benauwend gevoel. Ze spraken vooral over elkaar en gingen niet met elkaar in gesprek. Ruim over de helft van het boek kwamen geheimen boven water en werden ze bespreekbaar. Dit hield de spanning natuurlijk wel vast en je wilt zo snel mogelijk doorlezen en weten of het goed komt.
— Joke

Schrijfstijl

*****

In de eerste helft van het boek gebeurt er niet zoveel en lees je vooral hoe verschillend de zussen zijn qua karakter en hoe dat met elkaar en hun partners botst.  De schrijfster Erica James geeft hierdoor wel een goed beeld van de onderlinge verhoudingen. In de tweede helft van het verhaal en vooral aan het eind komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling.
— Joke

Passage uit het boek

‘Naomi legde haar schep weg, zette haar tuinhoed af en veegde met haar onderarm het zweet van haar voorhoofd. Met een hopeloos gevoel bekeek ze de onkruidvrije moestuin. Ze vroeg zich af waar ze het allemaal voor deed.
Die vraag was niet zozeer gericht op haar inspanningen van die ochtend, maar op het leven in het algemeen en in het bijzonder op wat ze tijdens dat leven had bereikt. Was het niet beter geweest als ze altijd eerlijk was geweest en de waarheid had gesproken?
En waar had ze moeten beginnen met die eerlijkheid? Bij Colins verhouding, zijn drift en zijn gewelddadigheid? Of bij haar verhouding met Ellis?’

Leesvoorschrift

Dit boek leest heerlijk weg in het zonnetje op je terras of balkon. Een potje thee en lekkere koekjes maken de setting compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.