Recensie: Geert Klaasen – Jacht

Recensie: Geert Klaasen – Jacht


Leningrad, 1968. Zacharias Chetwyck wordt uitgenodigd op het fabelachtige jacht van de laatste tsaar. Terwijl de Tsarevitsj de havens van Europa afschuimt, raakt Zacharias er langzaam van overtuigd dat geen enkele medepassagier toevallig op het schip zit. In zijn zoektocht naar de waarheid ontdekt hij dat ook zijn eigen leven één grote leugen is.
Zeventien jaar later komt Sarah, de vrouw van Zacharias, te weten dat haar man nog leeft. Kruimel voor kruimel achterhaalt ze wat er op de Tsarevitsj is gebeurd en welke rol het verleden van de opvarenden daarin heeft gespeeld.
Jacht is een reis door honderd jaar Europese en Russische geschiedenis, van het kleinste dorp in België tijdens de Groote Oorlog via verwaarloosde circussen en Engelse landgoederen naar een eliteclub in Buenos Aires.

ISBN: 9789022339602 – Uitgeverij Manteau – Aantal pagina’s: 362 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtige thriller, maar soms wat lastig te begrijpen door de verschillende verhaallijnen.’

Hoofdpersonages

*****

Zacharias Chetwyck, ook wel Ziggy genoemd, heeft een merkwaardige jeugd achter de rug. Jaren geleden zijn Ziggy en zijn vrouw Sarah elkaar kwijt door een ongeluk. Tegen Ziggy wordt verteld dat Sarah is overleden en Sarah hoort juist dat Ziggy is overleden. Ziggy gaat een verschrikkelijke tijd tegemoet waarin drugs zijn enige uitvlucht lijken te zijn. Maar dan krijgt Ziggy de kans om voor Soigny te werken. Jarenlang werkt Ziggy voor hem en doet allerlei verschillende klusjes. Dan krijgt Ziggy de opdracht van Soigny om mee te varen met het jachtschip van de laatste tsaar, de Tsarevitsj. Hij moet van Soigny erachter komen of de medepassagiers wel te vertrouwen zijn. Tijdens deze zoektocht komt hij er langzaam achter dat niemand toevallig op het schip zit, waaronder hijzelf.
— Annechien

Sfeer

*****

Jacht vond ik in het begin lastig om te volgen en daardoor ging voor mij de sfeer ook een beetje verloren. Ik was erg bezig om uit te zoeken hoe de verschillende verhaallijnen in elkaar staken en hierdoor kon ik minder genieten van de sfeer. Tegen het einde van Jacht had ik beter door hoe alles in elkaar stak en werd ik ook meer meegenomen in de prachtige sfeer. Jacht speelt zich af in verschillende tijden en dat merk je ook aan de sfeer. Die veranderde klakkeloos mee op een magische manier.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Er spelen zich verschillende verhaallijnen af in Jacht, elk in een andere tijd en op een andere locatie. Zo ben je het ene hoofdstuk met Sarah in 1985. Sarah komt erachter dat haar man nog leeft en wil te weten komen wat er is gebeurd op de Tsarevitsj. Dit verhaal wordt verteld door Alexandre Nicola, de barman van de Tsarevitsj. In weer een ander hoofdstuk ben je in 1968 met Ziggy op de Tsarevitsj. Dan heb je nog verschillende hoofdstukken die zich in 1973 afspelen, het moment dat Ziggy op zoek gaat naar zijn vrouw. Verder heb je nog hoofdstukken die zich nog veel verdere terug in de tijd afspelen, want die gaan over Ziggy zijn jeugd en over de jeugd van de vader van Ziggy, Basil.
Kortom, lastig om te begrijpen hoe het allemaal in elkaar steekt. Al moet ik wel mijn complimenten geven aan Geert Klaasen voor het schrijven van dit indrukkende verhaal. Als je eenmaal door hebt hoe het loopt dan ga je echt genieten van zijn prachtige schrijfstijl.
— Annechien

Passage uit het boek

‘Kokend van woede volgde Ziggy het draadje tot in de kroonlijst. Hij stormde zijn kamer uit en liep naar de alkoof waarin vroeger de persoonlijke bediende van de grootvorstin sliep. Daar kwam het draadje inderdaad uit de muur, om te verdwijnen in de bedstee. Hij klapte de beddenbak open en staarde naar een geavanceerde videorecorder en een beeldscherm. Vanuit de toestellen vertrok een tweede draadje naar Saldaña’s aanpalende suite. Ze hielden de anderen dus ook in de gaten. Typisch Soigny, dacht hij. De Zwitser liet nooit iets aan het toeval over.
Met één ruk trok hij het draad uit de machine, die van Saldaña liet hij zitten.
Terug in de suite verbrijzelde hij de camera met de hak van zijn schoen en at zijn ontbijt verder op.’

Leesvoorschrift

Lees Jacht op een avond, terwijl je heerlijk op de bank zit met een glaasje drinken erbij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

362 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.