Recensie: Geertje Geerlings – Miep Oranje: De fictieve waarheid achter haar verdwijning

Recensie: Geertje Geerlings – Miep Oranje: De fictieve waarheid achter haar verdwijning


De verdwijning van verraadster Miep Oranje uit Soest na de Tweede Wereldoorlog is een groot mysterie. Zo zou ze na haar gevangenneming in mei 1945 ondervraagd zijn door een Britse inlichtingenofficier met wie ze een verhouding kreeg. Met hem zou ze naar Kenia en Tanzania zijn vertrokken. Elders wordt beweerd dat Miep na de oorlog vanwege haar talenkennis in Duitsland gerekruteerd zou zijn door de CIA. Zij zou daar in het huwelijk zijn getreden met een Amerikaanse officier en later met hem naar de VS zijn vertrokken. Het verhaal dat beschreven staat in het korte boekje Miep Oranje is fictie en speculatie, vrij gebaseerd op al die tegenstrijdige publicaties. Zeker is dat het lot van Miep Oranje onzeker is…

ISBN: 9789083055862 (ebook) / 9798742202639 (paperback) – Uitgeverij Vogelvrij – Aantal pagina’s: 106 – Roman


*****

2 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een intrigerend concept, dat nog onvoldoende af is.’

Hoofdpersonages

*****

De twee hoofdpersonen van Miep Oranje zijn Fien en Marlène. Zoals je vrijwel gelijk vermoedt, is Fien in werkelijkheid Miep Oranje, maar leeft ze tegenwoordig onder het alter ego Fien. Ze is terughoudend over haar verleden, leidt een leven in afzondering en is afstandelijk naar andere mensen toe. Het is voor iedereen duidelijk dat ze iets te verbergen heeft.
Marlène, haar buurmeisje, is nieuwsgierig naar die knappe, geheimzinnige vrouw die minnaars ontvangt. Ze probeert contact te zoeken en lijkt ook een beetje tot Fien door te dringen. Marlène is aan het woord in fragmenten uit haar dagboek en daar schrijft ze het ene moment heel kinderlijk en het andere moment heel volwassen.
— Isolde

Sfeer

*****

Het boek Miep Oranje is beperkt in omvang, zoals past bij het uitgangspunt van Uitgeverij Vogelvrij. Dat is het publiceren van boeken die lezen als een speelfilm en waarvan de leestijd ook min of meer die lengte heeft.
Voor wat betreft sfeer is Miep Oranje in drie delen te splitsen. Het begint met een samenvatting van wie Miep Oranje was en wat zij heeft gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is op een gegeven moment verdwenen en het is nooit duidelijk geworden wat er met haar is gebeurd. Dit stukje non-fictie is gelijk het meest interessante deel van het boek.
In de eerste helft van het verhaal dat volgt, gebeurt eigenlijk niets en vraag je je soms af wat je aan het lezen bent. Zo ongeveer halverwege vindt Marlène uit wie Fien is en onderzoekt voor haar wat er in de dossiers en archieven over Miep Oranje is vastgelegd. Daarna volgt een snelle afronding van het verhaal.
De fictieve waarheid achter de verdwijning van Miep Oranje is niet heel spannend en kabbelt een beetje voort. Persoonlijk had ik er meer van verwacht.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Geertje Geerlings, de auteur van Miep Oranje, heeft het uitgangspunt van de uitgever vrij letterlijk genomen. Voor mijn gevoel is het boek in deze vorm een basis voor iets dat verder uitgewerkt moet worden. Het verhaal is nog niet af en nog niet in evenwicht.
Voor de lezer is niet duidelijk hoe oud Marlène eigenlijk is. In het eerste hoofdstuk waarin de fictie begint, staat dat het eind jaren ’50 is en is Marlène 17, bijna 18 jaar. In haar eerste dagboekfragment schrijft ze dat ze geboren is op 6 mei 1945. Daar klopt iets niet. En ook in zowel de fragmenten die Marlène schrijft als de acties die ze onderneemt is ze de ene keer een stuk volwassener dan het kind van hooguit 15 dat ze moet zijn. Zo staat er meer zaken in Miep Oranjedie niet kloppen en die je als lezer onbedoeld op het verkeerde been zetten.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ik zou wel graag willen weten wat het geheim van Fien is. Ze is iemand geweest. Ze heeft iets gedaan of ze heeft ergens iets mee te maken gehad waar ze zich voor verborgen houdt.
Zal ik het ooit weten? Zal ze me ooit iets vertellen? Ik denk het niet. Ik dat dat ik er zelf achter zal moeten komen.’

Leesvoorschrift

Het klinkt naar de auteur toe wellicht niet zo vriendelijk, maar Miep Oranje is een boek dat je even snel tussendoor leest, bijvoorbeeld als je wacht tot je afspraak begint of in het openbaar vervoer op weg naar je volgende bestemming.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

106 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.