Recensie: Hans Faber – De minister

Recensie: Hans Faber – De minister


De jonge politicus Jan de Reuver is voor de duvel niet bang. Als een collega hem vraagt te bemiddelen bij de bezetting van een varkensstal in Markelose Broek aarzelt hij geen moment en gaat hij met een delegatie van ‘Meat is Murder’ in gesprek. Na zijn daadkrachtige optreden wordt de stal ontruimd en worden de activisten opgepakt. De media zijn lyrisch over zijn optreden en zijn carrière raakt verder in de lift.
Vince van Zandt heeft niks op met activisten, maar raakt geïnteresseerd als het lichaam van een jonge activiste wordt gevonden. Zeker als ze door geweld om het leven gekomen lijkt…

ISBN: 9789044359749 – The House of Books – Aantal pagina’s: 384 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De Minister start wat wankel, met een lange aanloop naar een denderende ontknoping.’

Hoofdpersonages

*****

Vince van Zandt is een misdaadjournalist die onderzoek doet naar de dood van een dierenactiviste. Samen met zijn jonge collega Daniel duikt hij in de wereld van ‘Meat is Murder’ en raakt hierbij onbedoeld verstrikt in een netwerk van politieke spelletjes en pr-firma’s die de touwtjes stevig in handen hebben. Voor een hoofdpersoon is Vince van Zandt de eerste helft van het boek echter erg weinig in beeld. Het gaat vooral over premier Jan de Reuver en de pr-firma SND die in allerlei louche zaakjes verwikkeld zijn en later over Daniel die undercover gaat bij de dierenactivisten. Pas tegen het einde wordt Vince van Zandt weer de pitbull die we kennen uit het vorige boek De Rus.
— Ies

Sfeer

*****

Hoewel het boek sterk begint, zakt het verhaal daarna in doordat de verhaallijn heel erg op de politieke tour gaat. Als lezer wil je liever weten wat er met de dode activiste is gebeurd en wil je weten hoe de undercoveroperatie bij de dierenactivisten eraan toe gaat. Ik betrapte mezelf erop dat ik de hoofdstukken rondom premier De Reuver en de SND (de pr-firma die hem begeleidt) steeds vaker scannend las om zo snel mogelijk door te gaan naar de – in mijn ogen – interessante hoofdstukken rondom journalist Vince van Zandt. Gelukkig eindigt het boek ijzersterk met een spannende en boeiende ontknoping, die het ietwat langdradige tussenstuk dubbel en dwars goedmaakt.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Hans Faber heeft een hele prettige schrijfstijl. Net als zijn eerdere boek De Rus is ook De Minister een spannend boek, dat makkelijk wegleest en dat je vanaf de eerste bladzijde boeit. Ondanks dat ik wat moeite had met de verhaallijn (vooral de eerste helft van het boek), ben ik door het boek heen gevlogen.
— Ies

Passage uit het boek

‘Daniel moest zijn molotovcocktail tegen de voorgevel van een groot Rabo-kantoor in het centrum van de stad gooien, legde Joachim uit. De exacte plek had hij ook al bedacht: tegen de felblauwe muur vlakbij de ingang. Naast de pinautomaat was een groot wit logo van de bank aangebracht. De zwartgeblakerde letters van de Rabobank zouden het goed doen op krantenfoto’s. Een kleine aanslag, hield hij Daniel voor, met grote gevolgen. Elke werknemer van de bank zou voortaan met angst in zijn lijf naar zijn werk gaan en erover nadenken waarom de bank doelwit was geworden. Met een beetje mazzel zouden de medewerkers van alle grote banken zich zorgen gaan maken.’

Leesvoorschrift

Een druilerige ‘zomer’-dag of een oneindige hittegolf? Met De Minister kom je dag wel door. Zoek een lekker plekje en een drankje naar keuze en laat je meevoeren met politieke spelletjes en protestacties van dierenactivisten.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

40%

60%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.