Recensie: Jesús Carrasco – De vlucht

Recensie: Jesús Carrasco – De vlucht


De vlucht, de debuutroman van de Spaanse schrijver Jesús Carrasco, is een ontsnappingstocht van een jongen die zich aan het begin van de roman in een kuil bevindt, die niet veel groter is dan zijn lichaam. Urenlang ligt hij opgevouwen in een Z-vorm, totdat hij er zeker van is dat de mannen uit zijn dorp zijn gestopt om hem te zoeken. Zijn vlucht is een ontsnapping aan de maar al te reële gruwelijkheden die hem worden aangedaan in zijn geboortedorp. De jongen treft een oude geitenherder op zijn weg en al gauw blijkt dat ze elkaar nodig hebben om te overleven.
Samen trekken ze door het weerbarstige landschap, op zoek naar bodempjes bedorven water in drooggelegde rivieren en brakke putten. Er ontstaat een vriendschap van enig soort, al worden daar weinig woorden aan vuil gemaakt: wie dorst heeft en wordt verschroeid door de zon heeft wel wat anders aan zijn hoofd.

ISBN: 9789 029 088 800 – Meulenhoff Boekerij – Aantal pagina’s: 206


*****

5 van de 5 sterren — Joke


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Een roman waarin een jongen, een kind nog, zich staande moet zien te houden in een wereld die per definitie onbarmhartig is.

Hoofdpersonages

*****

De personages krijgen in dit boek geen namen toegekend en geen leeftijden. De jongen bezit jeugdige kracht en de oude geitenhoeder twee geiten en levenswijsheid.
— Joke

Sfeer

*****

Het land is kaal en leeg, de zon brandt. Je voelt de hitte van de zon en je hoort de krekels in de nacht. Tegen deze achtergrond krijgt de jongen, onschuldig nog, de kans om te leren oordelen over goed en kwaad. Meeslepend en ontroerend.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Geschreven in rijke, beeldende taal . De uitputting, de smerigheid en de droogte worden zó beschreven dat de lezer er zelf dorst van krijgt. Wanneer het dan uiteindelijk begint te regenen, is dat zo’n verbazing­wekkend wonder dat je de zinnen moet over­lezen om te geloven dat het er staat.
— Joke

Passage uit het boek

‘Vanuit zijn lemen schuilplaats hoorde hij de echo van de stemmen die hem riepen en als waren het krekels, probeerde hij iedere man afzonderlijk te plaatsen binnen de grenzen van de olijfboomgaard. Gebrul als verschroeide rotsrozen.’

Leesvoorschrift

1.Altijd-overal

Dit boek is geschikt voor de meeste temperaturen en verdraagt wisselvallige omstandigheden.Het boek is het best te combineren met een glas water.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

206 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.