Recensie: Jo Nesbo – Het mes

Recensie: Jo Nesbo – Het mes


Na een avondje stappen wordt politie-inspecteur Harry Hole wakker met een fameuze kater en met bloed op zijn handen en kleding. Hij kan zich totaal niet herinneren wat er de avond ervoor gebeurd is. Volgens zijn vriend BjØrn Holm was Harry betrokken bij een vechtpartij.

Als Rakel Fauke, de ex-geliefde van Harry, de volgende morgen vermoord wordt aangetroffen, wil Harry ten allen koste de dader vinden, ook al is hij geschorst voor dit onderzoek. Dit is het begin van een ware nachtmerrie met een totaal onverwachte afloop.

ISBN: 9789403146003 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 525 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Met Het mes verwend Jo NesbØ ons opnieuw met een donker, verrassend en spannend verhaal.’

Hoofdpersonages

*****

Het personage rond wie alles draait in dit boek is Harry Hole. Hij is gekend als de beste moordrechercheur van het land. Omwille van zijn drankprobleem mag hij tegenwoordig enkel nog cold cases onderzoeken. Als zijn ex-geliefde Rakel vermoord wordt mag hij officieel niet deelnemen aan het onderzoek naar de dader. Dit belet Harry niet om toch op onderzoek te gaan. Hij wordt hierbij geholpen door zijn vrienden BjØrn Holm, Katrine Bratt, Kaja Sloness en Alexandra Sturdza. Allen mensen met wie Harry in het verleden nauw samenwerkte.

Svein Finne was de eerste misdadiger, een serieverkrachter en -moordenaar, die ooit door Harry gearresteerd werd. Later doodde Harry ook de zoon van Svein, Valentin Gjertsen, tijdens een interventie. Svein is altijd blijven zweren wraak te zullen nemen op Harry.
— Marita

Sfeer

*****

Het boek houdt je van meet af aan in zijn greep. Het is een zeer indringende thriller, waarbij menselijke gevoelens centraal staan. De spanning loopt zo hoog op dat het heel wat zelfbeheersing vereist om toch niet al een paar bladzijden verder te gaan spieken om te zien hoe het gaat aflopen.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Het boek is heel vlot geschreven. Het verhaal zorgt ervoor dat je geen ogenblik je concentratie verliest bij het lezen ervan. De oplossing van de moord lijkt in het begin voor de hand liggend, maar telkens als je denkt te weten wie de dader is blijkt dit verkeerd gegokt. Het einde is zeer verrassend, maar als je erover nadenkt gaf de schrijver regelmatig kleine hints.
— Marita

Passage uit het boek

‘Er gebeurde niets. Harry opende zijn ogen en begon weer adem te halen. En de artikelen te lezen. Sommige waren heel erg vergeeld, andere maar een paar jaar oud. Reportages over verkrachtingen. Geen namen, alleen maar leeftijden, plaatsen delict en summiere opsommingen van de gebeurtenissen. Oslo, Østlandet.  Eentje in Stavanger.  God mag weten hoe Bohr die foto’s te pakken had gekregen, maar Harry twijfelde er niet aan dat het om slachtoffers van seksueel misbruik ging. Maar hoe zat het met de foto’s van de mannen? Een soort ranking van de ergste – misschien beste – verkrachters?  Door wie Bohr zich kon laten inspireren, aan wie hij zich kon meten?’

Leesvoorschrift

Naast een haardvuur met een frisdrankje bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

525 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.