Recensie: John Boyne – Mijn broer heet Jessica

Recensie: John Boyne – Mijn broer heet Jessica


Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met de ambitie om premier te worden, en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Ook vinden Jasons ouders het moeilijk te begrijpen hoe je je een ander geslacht kunt voelen dan je bent. Sam wordt bovendien vreselijk gepest met zijn ‘gekke broer’. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, bij wie hij wel zichzelf kan zijn. Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoelang houdt Jason het vol zonder acceptatie van de mensen van wie hij het meeste houdt.

ISBN: 9789022587546 – Uitgeverij Boekerij – Aantal pagina’s: 237 – Young Adult


*****

5 van de 5 sterren – Tineke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Geweldig geschreven over een heel goed onderwerp: transgender zijn.’

Hoofdpersonages

*****

Jason heeft zich nooit gelukkig gevoeld in zijn lichaam, hij voelt zich een meisje in een jongenslichaam. Wanneer hij dit vertelt aan zijn ouders, denken zij dat hij ziek is.
Sam is Jasons jongere broertje en kan het maar moeilijk bevatten dat Jason zich een meisje voelt. Sam wordt op school heel erg gepest met zijn ‘gekke’ broer.
— Tineke

Sfeer

*****

Het verhaal geeft je als lezer het idee dat het ook zo bij jou thuis zou kunnen zijn. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Sam en beschrijft dan ook hoe hij de dingen meemaakt.
— Tineke

Schrijfstijl

*****

Het boek is heel vlot en is dan ook makkelijk te lezen. Bij een nieuw hoofdstuk was het soms even inkomen, omdat er sprongen in de tijd worden gemaakt en ze daar hoofdstukken later op terug komen.
— Tineke

Passage uit het boek

‘‘Ben jij voorgoed terug, Jason? Denk je nog steeds dat je een meisje bent, Jason?’ ‘Er is geen Jason,’ schreeuwde ik zo hard als ik kon. Het was de eerste keer dat ik iets tegen de verslaggevers zei en ze werden stuk voor stuk stil en richtten hun camera’s en microfoons in mijn richting. ‘Er is geen Jason,’ herhaalde ik, maar nu wat zachter, want ik had me naar rechts gedraaid en keek op naar degene voor wie ik mijn hele leven al liefde en bewondering voelde. ‘Mijn broer heet Jessica.’’

Leesvoorschrift

Lees dit boek knus op de bank en pak er een warm drankje bij, samen met wat tissues, want het wordt af en toe wel slikken.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

237 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.