Recensie: Jonas Jonasson – Gangster Anders en zijn vrienden

Recensie: Jonas Jonasson – Gangster Anders en zijn vrienden


De, niet bijster intelligente, Gangster Anders, een receptionist van een aftands hotel en een goddeloze vrouwelijke pastor lijken alle drie uitgerangeerd in het leven. Ze vinden elkaar echter in een hilarisch avontuur dat begint met een ‘’bedrijf” in de mishandelingsbranche. Het loopt al snel uit de hand en ze moeten op de vlucht voor zowel de Stockholmse onderwereld als de belastingdienst. Naïviteit en creativiteit zorgen ervoor dat zij steeds opnieuw bronnen van inkomsten kunnen generen mede dankzij de goedgelovigheid van de mensen om zich heen.

ISBN: 9789 048 828 586 – Atlas Contact – Aantal pagina’s: 304 | Roman


*****

4 van de 5 sterren — Rop


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

‘Een klucht vol maatschappijkritiek, geniaal beschreven.’

Hoofdpersonages

*****

Er zijn drie hoofdpersonen in dit boek. Uiteraard Gangster Anders, die al 3 keer heeft vastgezeten voor moord en nu alleen nog maar mishandelt op bestelling totdat hij geraakt word door de Bijbel. De vrouwelijke pastor is Johanna, die niet in God gelooft maar in ambt terecht gekomen is omdat de drie generaties voor haar ook pastor waren. Haar Bijbelkennis komt overigens wel goed van pas in het verloop van het verhaal. De derde hoofdpersoon is Per de receptionist van het vervallen pension waar de drie elkaar voor het eerst ontmoeten. Hij maakt de afspraken voor het mishandelingsbedrijf en beheert het geld.
— Rop

Sfeer

*****

De sfeer van het boek is zeer opgeruimd en optimistisch. Valt het ene plan in duigen dan verzinnen ze gewoon iets anders. Met een ongekend positivisme rolt men van het ene in het volgende avontuur.
— Rop

Schrijfstijl

*****

Dit boek is met vaart en humor geschreven en staat vol van maatschappijkritiek op de overheid, religie, belastingen en regelgeving in het algemeen, zonder dat dit ten koste gaat van het verhaal. Met name het misbruik van Bijbelcitaten en de manipulatieve uitleg van de evangeliën door de hoofdpersonen, zijn geniaal in dit krankzinnig avontuur verweven. Het boek overtreft daarmee ‘De 100-jarige die uit het raam sprong en verdween’ dat duidelijk een vingeroefening is geweest voor deze roman.
— Rop

Passage uit het boek

De werkverdeling was als volgt: Per, die toch achter de receptie stond, nam de bestellingen op, gaf de prijs door en beloofde binnen 24 uur antwoord te geven. Daarna nodigde hij Johanna en Gangster Anders uit voor een bestuursvergadering. Als de contante betaling was voldaan, werd de opdracht overeenkomstig de bestelling uitgevoerd, meestal binnen een paar dagen maar altijd binnen een week. Behalve dat links soms rechts werd en andersom, hadden de klanten geen reden om te klagen over de kwaliteit van de uitvoering. ‘links is de arm waaraan je je horloge draagt’, probeerde de pastor. ‘Horloge?’ zei Gangster Anders, die sinds zijn eerste moord de tijd in jaren en decennia in plaats van uren en minuten had bijgehouden. ‘Of de hand waarmee je je vork vasthoudt als je met mes en vork eet.’ ‘In de nor at ik meestal met een lepel.’

Leesvoorschrift

zomer-witte-wijn

In de zomer bij de tent of in een hangmat met een glaasje koele wijn erbij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

304 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


2 Comments

Reactie toevoegen
  1. 2
    Bep H

    Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen
    (het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar), ik lees dit met een grote korrel zout, maar toch ook wel weer erg leuk.

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.