Recensie: Lisette Jonkman – Langste. Kerst. Ooit.

Recensie: Lisette Jonkman – Langste. Kerst. Ooit.


Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was.
Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is.
Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

ISBN: 9789021035178 – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff – Aantal pagina’s: 393 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Gejankt, gelachen en gejankt van het lachen; wat is dit boek LEUK!’

Hoofdpersonages

*****

Noëlle is gek op kerst. Wat is er dan mooier om dan ook nog jarig te zijn op eerste kerstdag? Elk jaar organiseert Noëlle een diner voor haar familie en vrienden. Met een net iets te strikt regime. Ze valt in slaap met de wens dat het elke dag kerst was, maar wanneer alles eerste kerstdag fout gaat en ze toch liever niet wil dat het elke dag kerst is, begint het liedje de volgende dag opnieuw.
— Nienke

Sfeer

*****

Ik moet toegeven dat ik zelf ook dol ben op de sfeer van kerst; de lichtjes, de gezellig- en de kneuterigheid. Toch hoeft het voor mij niet elke dag kerst te zijn. Ik heb me dan ook rijkelijk vermaakt met dit boek. De momenten zijn hilarisch en op sommige momenten ook emotioneel. Ik had het gevoel alsof ik in een achtbaan zat en dat hield mijn aandacht goed bij het boek. We lezen namelijk verschillende versies van eerste kerstdag, maar het wordt nooit saai of voorspelbaar.
Het boek is warm, grappig en perfect voor de feestdagen.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Lisette kan zo ontzettend grappig schrijven. Ik heb op momenten echt gejankt van het lachen. De Nederlandse taal komt zo perfect en geinig over. Dus voor alle mensen die zeggen: “ew, Nederlands leest echt niet lekker”, dan heb je dit boek nog niet gelezen!
Langste. Kerst Ooit. is een perfecte afwisseling tussen geniale opmerkingen en ontroerende momenten. De ontwikkeling van Noëlle komt goed over en is zo subtiel geschreven dat je pas echt het verschil merkt als je hoofdstuk één nogmaals leest. Ik kan niet meer dan al mijn complimenten geven en ik wil graag een abonnement op alle toekomstige kerstboeken van Lisette.
— Nienke

Passage uit het boek

’Why couldn’t it be Christmas, Christmas, Christmas everyda-a-a-a-ay?’
Nou.
Dat blijkt dus wel te kunnen, Bianca.
En ik weet eigenlijk niet of ik het wel zo fijn vind.
Nee, wacht: ik weet het wel.
IK HAAT HET.
Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar: ik ben helemaal klaar met kerst. En ook met mijn verjaardag, trouwens. Kutfeest. Kutdag. Kutleven.
Voor het eerst voel ik ergernis als ik hoor hoe erg Bianca Ryan haar best doet om het hele nummer zo hard mogelijk te zingen. Vroeger hoorde ik daar altijd enthousiasme in, maar inmiddels begint het me enigszins wanhopig in de oren te klinken.
‘En, Heleen,’ vraagt de radio-dj. ‘Denk je dat we nog een kans hebben op een witte kerst?’
‘Há-há-há,’ lach ik overdreven mee met de weervrouw. Dan geef ik een mep op de uitknop van de radio. ‘Hou je bek, Rob.’’

Leesvoorschrift

Toe aan een gezellig avondje met iets lekkers erbij? Vergeet dan niet dit boek erbij te pakken!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

393 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.