Recensie: Marieke ten Berge & Eva Moraal – Polder

Recensie: Marieke ten Berge & Eva Moraal – Polder


35 dieren uit de polder stellen zich aan je voor.
Wist je dat:
– De kuikens van lepelaars in andere landen ‘theelepeltjes’ worden genoemd?
– Grutto’s kunnen vliegen met een snelheid van 130 kilometer per uur?
– De uitdrukking ‘stinken als een bunzing’ komt van de stinkende vloeistof die bunzingen een halve meter ver kunnen spuiten als ze zich bedreigd voelen?
– Konijnen niet kunnen zweten?
– Een volwassen egel achtduizend stekels heeft?
Ontdek dit – en nog veel meer – in Polder!

ISBN: 9789047713821 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 80 – Kinderboek


*****

5 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtig boek voor elke natuurliefhebber.’

Verhaallijn

*****

Polder begint met een inleidende tekst waarin je leest hoe het idee voor dit boek is ontstaan. Er wordt vaak gezegd dat Nederland vol is en geen echte natuur heeft. Marieke ten Berge en Eva Moraal laten met Polder zien dat er nog genoeg natuur over is!
De dieren die in Polder aan bod komen, vertellen hun verhaal vanuit de ik-vorm. Hierdoor spreken de verhalen je nog meer aan en zul je de volgende keer dat je één van deze dieren ziet, anders naar ze kijken. Naast een verhaal over het reilen en zeilen van de dieren, zie je per dier ook een kader waarin feiten over dit dier staat. Je leest daarin welke soort het precies is, waar het dier leeft, wat de lengte en het gewicht zijn, hoe oud het dier gemiddeld wordt, hoeveel er nog van zijn en wat de beschermingsstatus is.
Ik woon zelf ook dicht bij de polder en zie regelmatig dieren die in dit boek voorkomen, maar het meeste wat in dit boek staat, wist ik nog niet. Zo leerde ik van het verhaal van de boerenzwaluw dat de mannetjes zonder partner de kleintjes van concurrenten doden. Ook leerde ik in het verhaal van de egel dat hij elk jaar zijn stekels vervangt.
— Eline

Illustraties

*****

De illustraties in Polder zijn natuurgetrouw gemaakt. Je zult dieren vanuit de illustratie kunnen herkennen in het dagelijks leven. Er zijn per illustratie maar een paar kleuren gebruikt, wat zorgt dat het vrij rustig oogt. Ook is de illustratie steeds over de hele pagina met daarnaast de tekst. Dit maakt het boek overzichtelijk.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Heb je ooit zo’n mooie kleur gezien? De vrouwtjesheikikkers hopelijk niet. Een paar dagen per jaar verander ik van een morsig bruine kikker met twee rijen wratten langs mijn lichte rugstreep in een hemelsblauwe adonis. Ik maak zoveel vrouwtjes het hof als ik maar kan. Ik zit tussen heel veel andere mannetjes, dus ik kwaak er flink op los. Dat klinkt voor jullie alsof een bel lucht ontsnapt aan een onder water gehouden fles. Plop!’

Voor wie is het boek?

Polder is geschikt voor alle natuurliefhebbers, vanaf negen jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.