Recensie: Oliver Jeffers – Ondertussen op aarde

Recensie: Oliver Jeffers – Ondertussen op aarde


Twee kinderen maken ruzie op de achterbank. Hun vader neemt ze mee op een reis door tijd en ruimte. Hij nodigt hen uit om terug te kijken naar de aarde en de conflicten die sinds het begin der tijden hebben plaatsgevonden.

ISBN: 9789026164699- Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 64 – Prentenboek


*****

3 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een unieke kijk op een conflict.’

Verhaallijn

*****

Ondertussen op aarde begint met een illustratie van een vader die zijn kinderen roept, ze gaan op stap. Eenmaal in de auto krijgen de kinderen ruzie met elkaar over de ruimte die ze innemen op de achterbank. De vader grijpt dit conflict aan om de auto te gebruiken als een ruimteschip en op reis te gaan naar allerlei planeten. Hoe verder weg ze gaan, hoe verder terug ze in de tijd gaan. Je ziet dan wat er op dat moment op aarde gebeurde. Deze momenten zijn steeds best kort. Wat mij betreft zou er wat meer aandacht mogen zijn per tijdvak op aarde. Daarnaast mis ik de interactie tussen de vader en de kinderen. Dit is voor mij een gemiste kans.
— Eline

Illustraties

*****

De illustraties in Ondertussen op aarde zijn relatief donker, maar passen wel goed bij de werkelijkheid. Ik vind het sterk dat de illustraties steeds over de gehele spread zijn gemaakt. Ook is de auto van de vader steeds te zien op de illustraties, waardoor je goed in die sfeer van het verhaal blijft.
— Eline

Stukje uit het boek

‘We hebben altijd gedacht dat de aarde zo groot is… dat we haar het best in kleinere stukken kunnen verdelen. Het lijkt wel of wij mensen… door de eeuwen heen altijd met elkaar hebben gevochten om ruimte. Terwijl de aarde zo groot niet is. Niet vergeleken met… nou ja, de RUIMTE.
Zullen we een omweg nemen zodat we het met eigen ogen kunnen zien? Kom, we trekken ons ruimtepak aan, toveren deze auto om tot ruimteauto… en vertrekken naar de maan. Die is bijna 400.000 km hiervandaan, dus het kost ons bijna een jaar om er te komen. (Als je uitgaat van 60 kilometer per uur – de snelheid waarmee mensen gemiddeld rijden.)’

Voor wie is het boek?

Ondertussen op aarde is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf acht jaar. Jongere kinderen zullen het besef van afstand en tijd in dit boek onvoldoende begrijpen.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.