Recensie: Rebecka Edgren Aldén – Zwarte zeilen

Recensie: Rebecka Edgren Aldén – Zwarte zeilen


Kristalhelder water, duizenden eilandjes met pittoreske haventjes en de mooiste zwemplekken maken de Stockholm-archipel een populaire vakantiebestemming voor toeristen en vaste zomergasten. De kustwacht is gestationeerd op een van de eilanden en bestaat uit een hechte groep vrijwilligers die de zee en de eilanden als geen ander kennen. Zij kennen de gevaren van de zee, maar worden ook geconfronteerd met de donkere kant van de bezoekers van hun kust.

Op een verstikkend hete dag in juli komen Annika en haar collega Nadia van de vrijwillige kustwacht een op drift geslagen zeilboot tegen op het open water van de Möja-fjord. Er is duidelijk iets niet in orde en ze besluiten aan boord te gaan van het mysterieuze schip. Enkele dagen eerder varen Joanna en haar broer Zack uit met de boot die ooit van hun vader was. Ze hebben elkaar in geen jaren gezien, en hun doel is om eindelijk de boedel van hun ouders te verdelen. Ze halen herinneringen op aan hun kindertijd in een poging weer dichter bij elkaar te komen. Joanna verheugt zich op de rust en vrijheid die de zee haar altijd gaf, maar niets is nog wat het was, en weinig wat het lijkt.

ISBN: 9789403109824 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 364 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een interessante thriller waarbij je aan alles merkt dat er iets gaat gebeuren, maar wat?’

Hoofdpersonages

*****

Annika zit bij de zeevrijwilligers heeft een enorme liefde voor de zee. Een passie die ze heeft geërfd van haar opa. Wegens allemaal gebeurtenissen woont Annika bij haar oma thuis en heeft ze slecht contact met haar moeder. Ze leeft echt voor de zeevrijwilligers. Haar jongere, naïeve zusje Sofie is het tegenovergestelde van Annika. Sofie is gek op sociale contacten. Ze heeft een echte radar als het gaat om het aantrekken van mannen die niet goed voor haar zijn.

Sinds de dood van haar dochter heeft Joanna amper contact met de buitenwereld en heeft ze zich compleet afgesloten. Het is alweer een tijdje geleden dat haar moeder is overleden, maar ook haar kan ze nog steeds niet vergeven. Haar broer Zack nodigt haar uit voor een boottochtje. Iets wat ze vroeger als gezin altijd deden. De erfenis van hun ouders moet nog steeds verdeeld worden en dit is daar de perfecte kans voor.
— Annechien

Sfeer

*****

De sfeer kon ik een beetje moeilijk plaatsen. Zwarte zeilen is een thriller, maar spannend zou ik hem niet willen noemen. Je merkt aan alles dat er iets gaat gebeuren, maar je kan niet plaatsen wat. Dat heeft Rebecka op een mooie manier in de sfeer verwerkt.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Rebecka heeft een fijne schrijfstijl die makkelijk wegleest. Zware zeilen wordt geschreven vanuit twee perspectieven, die van Annika en die van Joanna. Het gaat veel over zeilen en daar horen ook specifieke termen bij. Zelf kom ik niet uit een familie met een passie voor zeilen dus dat maakte het soms wel ingewikkeld.
Verder vond ik het jammer dat er in de laatste vijftig bladzijden echt zoveel dingen gebeurden. Dingen die al eerder hadden kunnen gebeuren. Dat Zwarte zeilen een thriller is merk je ook dan pas.
— Annechien

Passage uit het boek

‘De stilte buiten voelt onheilspellend.
Maar dan word ik rustiger. Het gezicht in het raam moet inbeelding geweest zijn. De boot kwam in beweging doordat een feestganger een naastgelegen boot op struikelde. We liggen hutjemutje, dus elke beweging veroorzaakt een kettingreactie. Schommelt er één boot, dan schommelen ze allemaal. Dat weet ik toch. Waarschijnlijk was het de ontmoeting met Peter. Dat en de wijn. Ik weet dat ik mezelf gek kan maken en van het minste of geringste angstig word. Daarom kijk ik ook nooit horrorfilms. Ik word gewoon veel te bang. Wanneer ik als klein kind over monsters begon, zei mama altijd dat ik te veel fantasie had.’

Leesvoorschrift

Lees Zwarte zeilen op een rustige plek met weinig geluiden om je heen. Als je dat doet dan heb je het idee dat je aan het weg dobberen bent op de zee.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

364 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.