Recensie: Saira Ahmed – Voor mijn familie was ik dood

Recensie: Saira Ahmed – Voor mijn familie was ik dood


Saira Ahmed groeit op in een verstikkend, traditioneel moslimgezin in Engeland, waar gewelddadige straffen dagelijkse kost zijn. Ze mag alleen onder begeleiding naar school, wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden, en mag geen westerse vrienden hebben. Toch sluit ze een onschuldige vriendschap met een jongen. Een van Saira s broers komt erachter en ze wordt op het eerste het beste vliegtuig naar Pakistan gezet. Daar begint haar nachtmerrie pas echt: Saira wordt gedwongen om te trouwen met een onbekende man, die geen moeite doet om te verbergen dat hij alleen uit is op seks en een visum. Na een gevaarlijke ontsnapping naar Engeland keert ze toch weer terug naar haar familie, waar ze vanaf dat moment praktisch als een slaaf wordt behandeld. Dan besluit Saira dat het tijd is om te kiezen, voor haarzelf, haar dochter en een heel nieuw leven.

ISBN: 9789089900746 – de Boekerij – Aantal pagina’s: 253 – Biografie


*****

3 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Voor eens en altijd kiezen voor jezelf en je vrijheid.’

Hoofdpersonages

*****

Het boek draait om Saira Ahmed een meisje dat opgroeit in een traditioneel Moslim gezin in Engeland. Ze wil de perfecte Moslimdochter zijn, maar toch is ze ook erg nieuwsgierig naar de Engelse cultuur. In het begin is ze een erg breekbaar meisje, maar langzaam aan zie je Saira zich ontwikkelen tot een krachtige jonge vrouw die vecht voor haar plaats binnen de Westerse maatschappij.
— Annechien

Sfeer

*****

[SFEER]Je merkt gelijk aan de sfeer hoe moeilijk Saira het gehad moet hebben toen ze thuis woonde. Saira beschrijft de sfeer zo goed en gedetailleerd dat het echt voelt alsof je er zelf bij bent. Saira ontpopt tot een krachtige jonge vrouw, maar ook de sfeer blijft steeds veranderen. De sfeer verandert compleet met Saira mee, want de sfeer wordt ook steeds krachtiger en heftiger. Zodra het gevoel van Saira veranderd dan veranderd de sfeer ook compleet met haar mee.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Saira verteld je hoe haar jeugd was en hoe ze opgroeide. Ze verteld je de mooie dingen en minder mooie dingen in haar leven. Het boek is zo geschreven alsof Saira naast je zit en ze verteld wat haar is overkomen. Ze verteld je precies waar ze bepaalde keuzes heeft gemaakt en ook waarom niet
— Annechien

Passage uit het boek

Ik haalde diep adem en stapte op de jonge Aziatische vrouw af. ‘Sorry,’ zei ik en het ergerde me dat ik mijn stem hoorde trillen, terwijl ik nog wel zo mijn best deed om onverstoorbaar over te komen. ‘Kan ik u even spreken?’ Ze keek me argwanend en enigszins geïrriteerd aan omdat ze gestoord werd in wat ze verontsteld werd te doen, maar ze leek tot de slotsom te komen dat ik echt hulp nodig had en liet haar klembord zakken om te luisteren. ‘Ik ben weggelopen uit een gerangeerd huwelijk in Lahore.’ Ik raffelde mijn verhaal zo snel mogelijk af, uit angst haar belangstelling te verliezen. ‘Mijn man was wreed tegen me, maar mijn familie staat waarschijnlijk aan de andere kant van de hekken te wachten als ik er samen met alle andere mensen doorheen ga. Als ze me te pakken krijgen, vermoorden ze me.’ Tot mijn opluchting zag ik hoe haar blik zachter werd. Ze begreep kennelijk exact waar ik het over had. Misschien kwam ze uit net zo’n familie als ik of had ze vriendinnen die gedwongen waren uitgehuwelijkt. ‘Is er misschien een andere manier waarop ik het vliegveld kan verlaten?’ vroeg ik smekend. ‘Is dat al je bagage?’ vroeg ze. Ik knikte. ‘Oké, kom maar met me mee.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek op een avond op de bank met een kop dampende thee op tafel.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

253 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.