Recensie: Tessa Kieboom en Karthleen Venderickx – Meer dan intelligent
Veel mensen gaan ervan uit dat elke hoogbegaafde een Einstein wordt. Maar dat is niet zo. Net zoals elk sportief talent geen garantie is op een gouden medaille, leidt hoogbegaafdheid niet automatisch tot uitzonderlijke intellectuele prestaties.
In dit baanbrekende boek schetsen hoogbegaafdheidsexperts prof. dr. Tessa Kieboom en prof. ir. Kathleen Venderickx een genuanceerd beeld van wat hoogbegaafdheid concreet inhoudt. Ze leggen de vele valkuilen bloot die aanwezig talent tijdens verdere studies en op volwassen leeftijd kunnen fnuiken, en reiken concrete tools aan die hoogbegaafde personen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.
ISBN: 9789401446884 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 204 – Informatief
3 van de 5 sterren — Gemmie
Start scrollen!
Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.
Recensie in één zin
‘Met dit boek leer je je talent op een intelligente manier in te zetten.’
Wat heb ik aan dit boek?
Als je er maar niet in slaagt om de juiste studie of baan te vinden en je het vermoeden hebt dat het niet aan je intelligentie ligt, dan kan dit boek je verder helpen. De auteurs geven je niet alleen meer zelfvertrouwen, ze geven je ook handige tools waarmee je uiteindelijk wèl daar kan komen waar je zou willen zijn.
— Gemmie
Schrijfstijl
De auteurs doen hun best om wetenschappelijke zinnen te voorkomen, maar hier en daar lukt dat niet helemaal. Gelukkig wordt de theorie verduidelijkt met voorbeelden uit de praktijk. Af en toe komen er Vlaamse woorden voorbij maar die zijn niet hinderlijk.
— Gemmie
Passage uit het boek
Het is interessant om er even bij stil te staan dat de snelle loper zijn talent vaak helemaal anders aanvoelt dan de snelle denker. De loper vindt een duidelijk evenwicht tussen aanpassen en zichzelf zijn. Hij ervaart waardering en respect als hij zijn talent gebruikt, snel is en iedereen achter zich laat. De snelle denker heeft hier niet altijd dezelfde eenduidige gevoelens bij. Hij wordt vaak minder gewaardeerd om zijn snelle manier van denken. Anderen hebben namelijk het gevoel dat hij over hun hoofden heen praat, dat ze niet begrijpen waarover hij het heeft, en fronsend stellen ze zich de vraag waarvoor dit allemaal nodig is of moet. Respect en waardering blijven – onbedoeld – vaak achterwege, waardoor de snelle denker het gevoel krijgt dat aanpassen aan de ander commotie vermijdt en dus rust brengt. Dat deze actie echter een gezonde ontwikkeling in de weg staat, spreekt voor zich. Het helpt om als snelle denker eenzelfde evenwicht te kunnen vinden als de snelle loper.
Voor wie is dit boek?
Voor mensen die met hoogbegaafden werken, voor ouders van hoogbegaafden, voor de partner of familie van hoogbegaafden en natuurlijk ook voor de hoogbegaafde zelf!
— Gemmie
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
Dat klinkt interessant! Hij gaat op mijn leeslijstje 🙂