Recensie: Yelle Tieleman – De Hedelse afpersingszaak

Recensie: Yelle Tieleman – De Hedelse afpersingszaak


Nadat bij fruitbedrijf De Groot vierhonderd kilo cocaïne wordt gevonden, krijgt eigenaar William een anoniem sms’je: hij moet 1,2 miljoen euro betalen voor de geleden schade. Het is het begin van een van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland.
Door een blunder van het Openbaar Ministerie lekt een personeelslijst met honderden adressen uit en krijgen tientallen (ex-)medewerkers van De Groot met aanslagen te maken. Zo weten twee broers bij een brand in hun woning ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Bij de aanslagen zijn veel jonge jongens betrokken die bereid zijn om voor een paar honderd euro grote risico’s te nemen. Er wordt een enorme beveiligingsoperatie opgetuigd. Justitie zet zelfs een omstreden undercoveractie op om het geweld te stoppen, maar de afperser is iedereen steeds te vlug af, zelfs vanuit de gevangenis.
De Hedelse afpersingszaak is gebaseerd op duizenden pagina’s strafdossier, vele gesprekken met slachtoffers en advocaten, en op bronnen in de boven- en onderwereld. Het is een spannend geschreven, alarmerend verhaal over de georganiseerde criminaliteit die steeds vaker gewone mensen treft.

ISBN: 9789046831915 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – Aantal pagina’s: 288 – Misdaad


*****

5 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het ijzingwekkende verhaal van de meest besproken afpersingszaak van deze tijd.’

Hoofdpersonages

*****

De Hedelse afpersingszaak volgt het verhaal van fruitbedrijf De Groot fresh group. De directie van dit bedrijf bestaat uit de twee broers William en Ben de Groot en de zoon van Ben, Maik de Groot.
Je leest hoe eerst een grote lading cocaïne wordt gevonden in een vrachtwagen. Vervolgens lees je hoe William dreig-sms’jes krijgt en dit het leven van alle (ex)werknemers van De Groot fresh group in zijn greep houdt.
Al snel blijkt dat Ali G. hier ongetwijfeld iets mee te maken heeft, maar hoe dit precies zit is lange tijd onduidelijk. Wanneer de dreiging over gaat in daden, lijkt het einde zoek. De ene na de andere aanslag wordt gepleegd bij (ex)medewerkers van De Groot fresh group. Ook zijn er vergisaanslagen waardoor ook omwonenden van (ex)medewerkers van De Groot fresh group zich niet meer veilig voelen.
Ook wordt erg ingezoomd op de levens van de broers Henri en Jan-Willem. Zij verloren door een aanslag hun huis en konden maar ternauwernood ontsnappen aan de dood.
— Eline

Sfeer

*****

De Hedelse afpersingszaak is een gedetailleerd verslag van de ijzingwekkende gebeurtenissen rond het fruitbedrijf. Het leest makkelijk weg en maakte dat ik dit boek erg snel uit had. Je wordt gegrepen door dit verhaal en door de grote hoeveelheid informatie die niet eerder bekend is gemaakt, wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Yelle Tieleman werkte eerder als misdaadverslaggever en dat is goed terug te lezen in De Hedelse afpersingszaak. Het verhaal is beeldend geschreven en het lijkt bijna alsof je erbij bent.
— Eline

Passage uit het boek

‘Dinsdag 21 mei 2019. Het lijkt een normale werkdag bij een normaal fruitbedrijf. Maar al snel krijgt deze gewone dinsdag een heel ander karakter als een medewerker van De Groot Fresh Group in Hedel om 10.14 uur via 112 contact krijgt met de politiemeldkamer. In een container met bananen, afkomstig uit Ecuador, hebben werknemers van De Groot meteen gezien dat het foute boel was. De dozen waren anders opgestapeld dan normaal. Er blijkt cocaïne te zitten in de container die ’s ochtends in de Rotterdamse haven op een vrachtwagen is geplaatst en vervolgens naar Hedel is gereden. Volgens het veiligheidsprotocol van het fruitbedrijf moet bij de vondst van cocaïne direct de politie worden ingeschakeld. Ook worden de toegangshekken ogenblikkelijk gesloten.
Ondertussen ziet een andere werknemer dat een Mercedes verdacht langzaam langs het bedrijf rijdt. In de auto zitten twee mannen met volgens hem een Zuid-Europees uiterlijk. Als de mannen doorhebben dat ze zijn opgemerkt, rijden ze snel weg, negeren een rood verkeerslicht en worden niet meer gezien.’

Leesvoorschrift

De Hedelse afpersingszaak past het best op een herfstige dag, onder een dekentje op de bank met een lekker warm kopje thee of koffie.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.