Recensie: Merel Morre – Zie binnenzijde

Recensie: Merel Morre – Zie binnenzijde


Zie binnenzijde geeft indringende kijkjes in de hoofden van mensen met verschillende worstelingen. Dichter Merel Morre ging in gesprek met ervaringsdeskundigen om te luisteren en leren begrijpen hoe zij een stoornis of probleem ervaren. In de talige, gestileerde vorm die haar werk kenmerkt, vangt ze de kern alsof ze in het hoofd is gekropen van degene die de pijn beleeft. Openhartig en taboedoorbrekend schrijft ze over angst, depressie en autisme, over burn-out, eetproblemen, dwang en meer.
Zie binnenzijde geeft woorden aan onze worstelingen en biedt houvast voor het gesprek erover.

ISBN: 9789493282391 – S2uitgevers – Aantal pagina’s: 95 – Poëzie


*****

4 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mooie, rake gedichten over de donkere kant van het leven.’

Thema’s

*****

In Zie binnenzijde schrijft Merel Morre over allerlei psychische aandoeningen. Angst, dwangneurose, autisme, zelfmutilatie, eetproblemen, alles komt aan bod. Morre heeft gesproken met ervaringsdeskundigen op elk gebied en weet hierdoor precies de juiste woorden te geven aan de onderwerpen.
— Ies

Sfeer

*****

Psychische aandoeningen zijn niet leuk, sterker nog: ze maken het leven onnoemelijk zwaar. Zie binnenzijde is dan ook geen luchtige dichtbundel, maar kan wel voor herkenning en erkenning zorgen. Je bent niet alleen en deze gedichten geven niet alleen steun, maar kunnen ook een gespreksstarter zijn over deze moeilijke onderwerpen.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Morre weet – net als in haar eerdere dichtbundels – precies de juiste woorden te vinden. Waar ze in haar vorige bundels vaak woordspelingen in haar gedichten gebruikt, is dat deze keer minder. De gedichten zijn wat abstracter en daardoor ook moeilijker te begrijpen, zeker als je geen ervaring hebt met de onderwerpen. Ben je wel ervaringsdeskundige, dan vind je zeker troost in de gedichten en verwoordt Morre waarschijnlijk heel goed wat er in je hoofd gebeurt.
— Ies

Passage uit het boek

ik verlies liever mezelf
dan de controle
want weet je mam
ik ben zo bang
om los te laten en te falen
om te mislukken en te moeten
zien wie ik dan ben
om te proberen en te voelen
om te lukken en te durven
zijn wie ik echt ben
weet je mam
ik ben zo bang

Leesvoorschrift

Als je gevoelig bent voor de donkere kant van het leven, kan deze dichtbundel wellicht triggerend werken en laat je hem beter liggen. Zo niet, pak de bundel dan af en toe, lees een gedicht, laat het op je inwerken of praat erover met je geliefden.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

95 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.